Stabiele zijligging stappen

Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van de stabiele zijligging. Wanneer je eerste hulp moet verlenen aan een slachtoffer dat bewusteloos is, is dit in veel gevallen de beste en veiligste positie om hem/haar in te leggen. Maar waarom? En wat zijn de stappen om iemand in een stabiele zijligging te leggen? Je leest het hier.

Wat is de stabiele zijligging?

De stabiele zijligging is een liggende positie op de zij die gebruikt wordt bij bewusteloze slachtoffers. Iemand die bewusteloos is, heeft geen controle over het lichaam. Dat betekent dat hij/zij in een positie geholpen moet worden die zo veilig mogelijk is. Omdat iemand die bewusteloos is helemaal slap is, is op de rug liggen gevaarlijk. Je hoort wel eens dat mensen hun tong in kunnen slikken. Dat is niet helemaal wat er gebeurt, maar bij een bewusteloos slachtoffer kan de tong wel achterin de keel gaan zakken. Dit kan gebeuren als het slachtoffer op de rug ligt. Dit betekent dat het slachtoffer het risico loopt om te stikken. Ook kunnen mensen gaan braken, waarbij eveneens verstikkingsgevaar dreigt. Daarom is een veilige ligpositie, de stabiele zijligging, van levensbelang.

Wat zijn de stabiele zijligging stappen?

Wie een EHBO diploma of BHV diploma heeft, heeft geleerd om slachtoffers in de stabiele zijligging te leggen. Het is ook als leek belangrijk om te weten wat de stabiele zijligging stappen zijn. Lees de onderstaande stappen dan ook goed door. Hiermee kun je een slachtoffer altijd veilig in de stabiele zijligging krijgen.

Van tevoren is het goed om te weten dat het niet uitmaakt op welke zij je een slachtoffer legt. Zwangere vrouwen vormen hierop een uitzondering. Een zwangere vrouw moet altijd op de linkerzijde worden gelegd om de bloedsomloop niet af te knellen. Leg een onbekende vrouw daarom altijd uit voorzorg op de linkerzij.

 

Stap 1: Trek de dichtstbijzijnde arm van het slachtoffer uit zodat deze een rechte hoek met het lichaam vormt

Stap 2: Buig de andere arm over het gezicht, met de rug van de hand naar het gezicht toe

Stap 3: Trek het been aan de zijde van de gebogen arm (het verste been) naar je toe, zodat er een hoek ontstaat

Stap 4: Rol het slachtoffer voorzichtig op de zij door het gebogen been naar je toe te trekken. Zorg ervoor dat de elleboog van de gestrekte arm de grond blijft raken.

Goed leren EHBO toepassen?

De stabiele zijligging is slechts één van de belangrijke EHBO handelingen die je leert in een EHBO cursus. Wil jij ook leren om goed EHBO toe te passen? Schrijf je dan in voor een EHBO cursus van ARBO centrum bij jou in de buurt.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.