Soorten heftrucks

Zijn er verschillende soorten heftrucks? Die zijn er zeker. Je zou de volgende soorten heftrucks kunnen onderscheiden: vorkheftrucks, reachtrucks, electrische palletwagens, electrische heftrucks, stapelaars, dieselheftrucks & LPG Heftrucks, orderpicktrucks, hand palletwagens…. Stuk voor stuk zijn het soorten heftrucks. In elk geval in de zin dat zij zijn ontwikkeld voor het heffen en vervoeren van ladingen. Maar ook zijn dieselheftrucks en LPG heftrucks natuurlijk slechts verschillende soorten van hetzelfde type voertuig.

De belangrijkste soorten heftrucks

Kijk je naar de belangrijkste soorten heftrucks, dan kom je eigenlijk op twee soorten terug. De heftruck en de reachtruck. Dit zijn twee voertuigen die sterk op elkaar lijken, maar toch behoorlijk verschillen.

 

De bestuurder van een heftruck zit recht achter het voertuig. Een heftruck is gemaakt voor zware ladingen, is zeer sterk en mag onder de juiste omstandigheden ook op de openbare weg rijden. Reachtrucks doen eigenlijk hetzelfde, maar zijn anders qua opzet. Zo zijn ze smaller en wendbaarder. Je zit als bestuurder ook een kwartslag gedraaid ten opzichte van een heftruck. Reachtrucks zijn beter geschikt voor gebruik in smalle gangpaden.

Belangrijk om verschillende soorten heftrucks te kunnen besturen

Er is tegenwoordig veel vraag naar personeel dat overweg kan met de verschillende heftrucks. Als medewerker ben je dus in het voordeel wanneer je verschillende voertuigen kunt besturen.

 

Wat niet iedereen weet is dat je niet alle soorten heftrucks mag besturen met één certificaat. Zo heb je voor het besturen van een heftruck een heftruckcertificaat nodig en voor het besturen van een reachtruck een reachtruckcertificaat

 

Bekijk ons aanbod van diverse cursussen eens. Per maand melden zich ongeveer 1500 mensen zich bij ARBO centrum aan om opgeleid te worden tot heftruckchauffeur of reachtruckchauffeur. Wil je alle soorten heftrucks kunnen besturen? Kies dan voor een gecombineerde cursus. Wie slaagt voor deze cursus mag zowel een heftruck als een reachtruck besturen. Voor overige bedrijfsvoertuigen zijn ook weer aparte certificaten nodig.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou