Pleister inknippen

Pleisters zijn er in diverse soorten en maten. Op veel plekken kun je een pleister direct aanbrengen. Zeker wanneer het gaat om een kant en klare pleister. Gebruik je een pleister vel, dan knip je de pleister af op de gewenste breedte. Maar soms is ook dat niet genoeg. Soms moet je pleisters inknippen voor het beste resultaat. Wij leggen je uit waarom en hoe.

Waarom moet je pleisters inknippen?

Pleisters hebben alleen effect wanneer zij goed passen. Ze moeten blijven plakken en het wondkussentje moet de wond goed afdekken. Daarvoor moeten ze de juiste pasvorm hebben en die is er niet altijd. Op een vlak stuk huid dat niet buigt, zal een pleister altijd perfect passen. Op een stuk huid dat buigt of op een plek tussen twee delen van het lichaam in, is dat niet het geval. Ook op plekken met een afwijkende vorm kan het nodig zijn om pleisters in te knippen zodat ze goed passen. Denk aan een pleister tussen je vingers of tenen of om een vingertopje heen.

Voor het maken van een zwaluwstaartje

Pleisters plak je bij verschillende kleine verwondingen. Denk aan een schaafwond. Je kunt pleisters ook gebruiken bij een snee. Om ervoor te zorgen dat de huid goed hecht, kun je een pleister inknippen om een zwaluwstaart pleister te maken. Dit doe je door vanaf de zijkant ter hoogte van het midden aan beide kanten een kleine V-vorm uit te knippen. Op die manier ontstaat een pleister die “trekt”. Plaats de pleister dwars over de snee heen. Door deze manier van inknippen zal de huid naar elkaar toe worden getrokken en zal de snee eerder dicht gaan.

Hoe moet je een pleister inknippen?

Hoe je een pleister moet inknippen, is afhankelijk van de plek waar je deze moet gebruiken. Zoek eens op “pleister inknippen voorbeeld” om voorbeelden te zien van de manieren van inknippen voor verschillende toepassingen. Je kunt elke reguliere soort pleister die ARBO winkel verkoopt inknippen. Je hebt hier geen speciale pleisters voor nodig.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou