Oorzaken van flauwvallen

Flauwvallen kan behoorlijk beangstigend zijn. Het kan iedereen overkomen. Op zich is flauwvallen meestal niet gevaarlijk. Maar het kan wijzen op een onderliggend probleem. Ook wordt het gevaarlijk wanneer je bijvoorbeeld flauwvalt terwijl je aan het werk bent. Denk aan een situatie waarin je net een voertuig of machine bedient. Maar wat zijn eigenlijk de oorzaken van flauwvallen?

De mogelijke oorzaken van flauwvallen

Er zijn veel mogelijke oorzaken van flauwvallen. Onderstaand lees je over een aantal veelvoorkomende oorzaken. Sommige mensen hebben eerder de neiging om flauw te vallen dan anderen. Er zijn mensen die het nog nooit is overkomen, maar ook mensen die regelmatig flauwvallen. Gebeurt jou dit? Dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Veel voorkomende oorzaken zijn:

 

  1. Laag bloedvolume: flauwvallen kan optreden als het bloedvolume in je lichaam plotseling daalt. Bijvoorbeeld bij te snel opstaan of te snel bloedverlies.
  2. Laag bloedsuikergehalte: een laag bloedsuikergehalte, of hypoglycemie, kan flauwvallen veroorzaken, vooral bij mensen met diabetes. Suiker eten kan dit voorkomen.
  3. Lage bloeddruk: dit kan ertoe leiden dat de bloedstroom naar de hersenen vermindert, waardoor iemand flauwvalt.
  4. Hartproblemen: sommige hartproblemen, zoals hartritmestoornissen, kunnen flauwvallen veroorzaken doordat de hersenen te weinig bloed krijgen.
  5. Angststoornissen en paniekaanvallen
  6. Neurologische aandoeningen: sommige neurologische aandoeningen, zoals migraine of een beroerte, kunnen flauwvallen veroorzaken.
  7. Medicatie: bepaalde medicijnen zoals bloeddruk medicijnen, kunnen flauwvallen als bijwerking hebben.

 

Daarnaast spelen ook meer eenvoudige zaken als oververmoeidheid of hitte vaak een rol. Denk aan een combinatie van te weinig eten en drinken en zware fysieke arbeid in de hitte. Je kunt hierdoor flauwvallen. Wanneer je een keer bent flauwgevallen is dit niet direct een reden tot zorg. Gebeurt het vaker, of is het zonder duidelijke reden gebeurd, raadpleeg dan je huisarts want mogelijk is er meer aan de hand.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou