Oogspoeling

In bedrijven waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen dient oogspoeling aanwezig te zijn. Net als in bedrijven waar werkzaamheden worden uitgevoerd die een risico vormen voor de ogen. Denk aan werken met gevaarlijke stoffen, zagen of boren. Natuurlijk dragen medewerkers die deze werkzaamheden uitvoeren (als het goed is) de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen. In dit geval veiligheidsbrillen. Maar toch: een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Zeker met ogen wil je geen enkel risico lopen. Daarom is oogspoeling zo belangrijk.

Wat is oogspoeling precies?

Wanneer wij schrijven over oogspoeling, hebben wij het meestal over oogspoelflessen. Oogspoelflessen zijn flessen die gevuld zijn met spoelmiddel om de ogen overvloedig mee uit te spoelen na contact met een gevaarlijke stof. Dit kan een vaste stof zijn, een vloeistof of een gas.

 

In principe is stromend water (uit de waterleiding) het beste om te gebruiken als spoeling. Op niet elke plek in het bedrijf heb je echter toegang tot water. Bovendien kun je oogspoeling onderweg ook meenemen. Daarom geldt het als het beste alternatief voor stromend leidingwater.

 

Oogspoeling heeft een samenstelling die overeenkomt met het lichaamseigen oogvocht. Het kan dan ook zonder enkel risico worden gebruikt.

Hoe gebruik je het?

Oogspoeling werkt zeer eenvoudig. Het is gewoon een kwestie van de flessen pakken, openen en de ogen overvloedig uitspoelen. Het advies is om minutenlang te spoelen, desnoods totdat de fles leeg is. Je wilt er zeker van zijn dat alles uit het oog wordt gespoeld.

Waar plaats je oogspoelflessen?

Oogspoelflessen kun je het beste plaatsen direct bij de plekken in het bedrijf waar de risico op oogschade het hoogst is. Zo zorg je ervoor dat de oogspoeling zo snel mogelijk gepakt kan worden. Je kunt in de webshop van ARBO centrum diverse soorten oogspoelflessen bestellen. Losse flessen (steriel of PH-neutraal), maar ook een oogspoelstation. Heb je vragen over wat het beste bij je past? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou