Metaalsplinter in oog symptomen

Je ogen zijn misschien wel het kwetsbaarste gedeelte van je lichaam. Schade aan je ogen kan al snel enorme gevolgen hebben. Daarom is het zo cruciaal om goede oogbescherming te dragen, bijvoorbeeld in de vorm van een veiligheidsbril. Desondanks kan het gebeuren dat je toch betrokken raakt bij een ongeval of op een onbeschermd moment iets in je oog krijgt. Een metaalsplinter bijvoorbeeld. Het spreekt voor zich dat dit zeer gevaarlijk is. Maar hoe herken je een metaalsplinter in je oog en wat zijn de symptomen?

Een metaalsplinter in je oog? Dit zijn de symptomen

In veel gevallen hoef je bij een metaalsplinter in je oog niet eens te zoeken naar symptomen. Het kan namelijk goed zo zijn dat je de splinter ziet zitten. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. De splinter kan terecht zijn gekomen op een lastig zichtbare plek, of zo klein zijn dat deze überhaupt niet of nauwelijks zichtbaar is.

 

Mocht de splinter niet zichtbaar zijn, dan zijn er toch vaak nog meerdere symptomen die erop wijzen dat je een metaalsplinter in je oog hebt gekregen. Allereerst zal je oog continu geïrriteerd of misschien zelfs pijnlijk aanvoelen. Je hebt het gevoel alsof er constant iets in je oog zit, en dat is natuurlijk ook zo. Ook kun je last hebben van een tranend oog.

 

Misschien zie je de splinter niet zitten, maar wordt je oog wel rood. Dat is een teken om serieus te nemen. Zeker wanneer er ook stekende pijn optreedt of wanneer je merkt dat je last krijgt van overgevoeligheid voor licht. Dit kan er namelijk op wijzen dat je hoornvlies beschadigd is. Wrijf bij een metaalsplinter in je oog nooit in het oog, hoe aantrekkelijk dat misschien ook voelt. Als de splinter gaat verschuiven, kan deze nog meer schade aanrichten.

Wat te doen wanneer er een metaalsplinter in je oog zit?

Wanneer je weet, of zelfs vermoedt dat er een metaalsplinter in je oog zit, is het zaak om direct overvloedig uit te spoelen. Zijn er oogspoelflessen of een oogspoelstation aanwezig? Maak hier dan direct gebruik van. Gebruik zo veel mogelijk van de oogspoelflessen of spoel minimaal tien minuten uit met het station of met water.

 

Heb je het idee dat dit niet heeft geholpen en blijft bijvoorbeeld de pijn aanwezig? Ga dan naar de huisarts. Wellicht is de metaalsplinter nog in je oog aanwezig. Het is zaak om deze te verwijderen omdat er anders (ernstige) schade kan worden aangericht.

Schrijf je in voor de cursus

Kortom: BHV heeft altijd en overal veel waarde. Is dat wat voor jou? Schrijf je dan in voor een BHV cursus van ARBO centrum. Daar zul je zeker geen spijt van krijgen. Onze cursisten belonen ons gemiddeld met een 9 en behalen een slagingspercentage van meer dan 95%. Wij hebben vestigingen door heel het land, dus er is altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou