Mag je met een heftruckdiploma op een reachtruck?

Een heftruck en een reachtruck: ze werken vergelijkbaar, zien er ongeveer hetzelfde uit en kunnen ook zo’n beetje hetzelfde. Ze zijn namelijk ontworpen voor dezelfde taak: het heffen en verplaatsen van zware ladingen. Mag je met een heftruck diploma op een reachtruck? Of vice versa? Hoe voor de hand liggend dit ook lijkt, het antwoord is nee.

Besturen van een reachtruck

Je mag dus niet met een heftruck diploma op een reachtruck. Voor wie in het bezit is van het heftruck diploma, is dit misschien best een teleurstelling. Bijvoorbeeld wanneer er tijdelijk geen heftruck beschikbaar is en je denkt even snel een reachtruck te kunnen pakken. Of wanneer je van werkgever of opdrachtgever wisselt en je nieuwe werkgever/opdrachtgever gebruik maakt van reachtrucks in plaats van heftrucks.

 

Om een reachtruck te mogen besturen, dien je in het bezit te zijn van het reachtruck diploma. In de wet is vastgelegd dat je voor het besturen en bedienen van bedrijfsvoertuigen voldoende moet zijn opgeleid op het gebied van veiligheid. Dit moet je ook kunnen aantonen. Dat doe je door middel van het behalen van je certificaat.

Verschillen reachtruck en heftruck

Hoewel een heftruck en reachtruck behoorlijk op elkaar lijken, zijn er ook duidelijke verschillen. Zo is de zitpositie anders en zijn er ook behoorlijke verschillen op het gebied van rijden en besturen. Ook zaken als maximale lastberekening zijn bij beide voertuigen anders. Het is belangrijk om goede kennis te hebben van de veiligheid van het voertuig; vandaar dat beide voertuigen een apart certificaat kennen.

 

Andersom werkt het net zo: met een reachtruck certificaat mag je dus ook geen heftruck bedienen.

Hoe zorg ik ervoor dat ik beide voertuigen mag bedienen?

Om een heftruck en een reachtruck te mogen rijden, zul je dus beide certificaten moeten behalen. Gelukkig kan dat snel bij ARBO centrum. Je kunt bij ons terecht voor een heftruck cursus of een reachtruck cursus, maar ook voor een gecombineerde cursus waarbij je in één keer zowel je heftruck certificaat als reachtruck certificaat behaalt. Werk jij in een omgeving waarin je beide voertuigen moet kunnen besturen, of wil je hier alvast klaar voor zijn? Dan is de gecombineerde cursus de optimale manier om hiervoor te zorgen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou