Mag er met een vorkheftruck worden gehesen?

Een vorkheftruck is specifiek ontworpen voor het verplaatsen van grote en/of zware ladingen op hoogte. Maar dit betekent niet direct dat er gehesen mag worden. Hijsen, verplaatsen en heffen zijn stuk voor stuk andere definities. Dus mag er met een vorkheftruck worden gehesen? Het antwoord is ja, maar wel een “ja, mits…”. Voor het hijsen met een vorkheftruck zijn er namelijk regels. Dit is wat je weten moet.

Mag er met een vorkheftruck worden gehesen? Wanneer wel en niet?

Allereerst wordt er door de fabrikant bepaald of er met een vorkheftruck mag worden gehesen. Weet je niet zeker of dit met jouw vorkheftruck mag, raadpleeg dan eerste de officieel documentatie.

 

Of er met een vorkheftruck mag worden gehesen, is verder afhankelijk van het voorzetstuk. Aan het hefmechanisme van een heftruck kunnen diverse eindstukken worden gemonteerd. Deze kennen elk een andere functie. Er mag alleen met een vorkheftruck gehesen worden wanneer het voorzetstuk aan de volgende eisen voldoet:

 

  • CE-markering
  • Typeplaatje met de naam van de fabrikant, model/type, serienummer, bouwjaar en gewicht
  • Een handleiding met hierin: een hijstabel met de maximale capaciteit bij verschoven zwaartepunten, de afstand van het zwaartepunt tot het aanhaakpunt op de truck en horizontale verplaatsing bij gebruik van het hijs-voorzetstuk.

 

Zoals je leest zijn er nogal wat voorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat er gehesen mag worden met een vorkheftruck. Dit in het kader van veiligheid. Wanneer er gehesen wordt, is er sprake van een afwijkend zwaartepunt en hier is bij een heftruck niet direct rekening gehouden. Daarom moeten er duidelijke tabellen met berekeningen zijn. Een te grote hijslast betekent namelijk dat er een risico is dat de heftruck kantelt of valt.

 

Een heftruck is ook niet voorzien van bescherming hiertegen, zoals een hijskraan dit wel is. Hijsen met een vorkheftruck kent dan ook zijn beperkingen en is en de basis alleen incidenteel geschikt. Een vorkheftruck is geen volwaardige vervanger van een hijskraan.

Leer veilig hijsen

ARBO centrum biedt verschillende cursussen op het gebied van veilig hijsen en het aanslaan van lasten. Door deze cursussen te volgen leer je wat wel en niet mag en hoe je correct hijst met hiervoor bestemde voertuigen.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.