Is epilepsie erfelijk?

Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Epilepsie is in bepaalde gevallen erfelijk, dat blijkt wel uit cijfers. Echter: er is nog veel dat wij niet weten over deze aandoening. Dus hoe sterk het erfelijk is, is niet bekend. Dat heeft vooral te maken met het feit dat epilepsie in veel verschillende vormen en gradaties komt, waarbij de ene vorm sterker erfelijk lijkt dan de andere. Dat bepaalde vormen erfelijk zijn, lijdt geen twijfel meer. Maar waarom bepaalde vormen een grotere erfelijkheid lijken te kennen dan andere, is nog niet bekend.

Is epilepsie erfelijk? Wat de cijfers laten zien

Het is veilig om te stellen dat epilepsie erfelijk kan zijn. Wij zeggen met nadruk “kan zijn”, want als een van beide ouders epilepsie heeft – of zelfs beide ouders dit hebben – is het absoluut niet zeker dat ook kinderen epilepsie krijgen.

 

De kans dat een kind van ouders met epilepsie het zelf ook krijgt, is maximaal 50%, afhankelijk van het soort en de vorm. Zet je dit weg tegen het aantal mensen dat aan epilepsie lijdt (schattingen lopen uiteen van 2% tot 8%, dit omdat het niet altijd onomstotelijk kan worden vastgesteld), zie je dus wel dat kinderen van ouders met bepaalde vormen van epilepsie een hogere kans hebben om epilepsie te krijgen dan kinderen van ouders zonder epilepsie.

Epilepsie gaat soms gepaard met andere ziekten en aandoeningen

Wat het bepalen van de erfelijkheid van epilepsie extra lastig maakt, is dat deze aandoening soms gepaard gaat met andere ziekten en aandoeningen. Dit maakt het moeilijk om voorspellingen te doen.

Wat te doen wanneer je bang bent voor erfelijkheid?

Mensen met epilepsie hebben vaak zorgen over erfelijkheid. Zeker wanneer het een ernstige vorm van epilepsie betreft. Er is nog niet met zekerheid te zeggen wat de kans is dat eventueel nageslacht ook epilepsie krijgt. Je kunt dit echter wel laten onderzoeken. Steeds meer vormen van epilepsie zijn onderzocht en er is steeds meer data beschikbaar. Hierdoor kan er vaak globaal iets gezegd worden, maar een harde garantie van de aanwezigheid of afwezigheid van erfelijkheid kan niet gegeven worden.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.