In deze gevallen gebruik je een wondpleister?

Wanneer je een wond hebt opgelopen is in de meeste gevallen een wondpleister de ideale oplossing. Maar wanneer gebruik je deze nu wel of niet? Er zijn namelijk wonden waarbij een wondpleister niet gebruikt wordt. Denk bijvoorbeeld aan een ernstige brandwond. Maar wanneer dan wel? Het antwoord is: in het merendeel van de gevallen. In deze gevallen gebruik je een pleister.

Bij wonden die niet moeten worden gehecht

Een wondpleister is in principe geschikt bij alle wonden die niet moeten worden gehecht. Wanneer een wond te groot is, denk aan een grote open wond, zal een wondpleister niet volstaan om de wond goed te laten helen. In principe kunnen wondpleisters bij bijna elke wond worden gebruikt. Zorg er alleen wel goed voor dat deze wond schoon is voordat je de pleister aanbrengt. Denk er ook aan om de wondpleister regelmatig te vernieuwen. Dit om infecties te voorkomen. Plak in de regel elke dag een nieuwe pleister.

Bij wonden die niet te nat zijn

In de inleiding schreven we al dat een wondpleister bij ernstige brandwonden niet geschikt is. Dit geldt ook voor een wond die erg nat is. Bij een natte wond loop je namelijk het risico dat de pleister gaat verkleven. Dit is pijnlijk en kan zorgen voor infecties. Bij vrijwel alle wonden die niet nat zijn kun je zorgeloos een wondpleister plakken.

Wanneer je wilt zorgen voor goede hygiëne

Een wondpleister plak je niet alleen om de wond te helpen herstellen. Je doet dit ook vanuit het oogpunt van hygiëne. Door een wondpleister te plakken zorg je ervoor dat de wond goed is afgedekt. Hiermee voorkom je dat je wond in aanraking komt met anderen, spullen die je aanraakt of met producten waarmee je werkt.

Bestel jouw pleisters eenvoudig online

Ben je op zoek naar goede wondpleisters? Kijk dan in onze webshop. Wij verkopen allerlei soorten pleisters. Heb je een vraag over de toepassing van de pleisters of weet je niet precies welke wondpleisters het beste bij jou passen? Neem dan gerust contact met ons op We helpen je graag verder.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.