Hoe werkt douchen met verband?

Soms is het noodzakelijk dat verband lange tijd om blijft, of gedurende langere tijd regelmatig verschoond moet worden. Het verband of de wond mag niet nat worden, maar je wilt natuurlijk wel gewoon lekker kunnen blijven douchen. Hoe werkt douchen met verband? Wij leggen het je uit.

Hoe werkt douchen met verband?

Douchen met verband kan lastig zijn. Zeker wanneer het verband zich ergens bevindt waar het lastig is om te ontwijken met de douchestraal. Verband om een voet of arm is redelijk eenvoudig. Je kunt er voor zorgen dat het lichaamsdeel niet nat wordt, door bijvoorbeeld de handdouche te hanteren en het bewuste lichaamsdeel buiten de douchecabine of het bad te houden. Waak echter wel voor spetteren.

 

Drukverband kan niet nat worden onder de douche. Dan wordt het vies en gaat waarschijnlijk ook de werking verloren. Je kunt een speciale douchehoes aanschaffen. Een douchehoes is een beschermingshoes die je over je arm of been kunt trekken en die verband beschermt tegen water. Je kunt echter alleen zo’n hoes gebruiken bij verband om je arm of been.

 

Heb je verband om een wond heen? Vraag dan van tevoren of je mag douchen. Vaak mag de wond namelijk wel gespoeld worden met schoon water. Je dient dan wel eerst het verband te verwijderen en na het douchen de wond voorzichtig droog te deppen met een schone doek of op te laten drogen door te luchten. Hierna kun je nieuw verband aanbrengen. Douche nooit met verband: dit kan zorgen voor vervuiling van de wond.

Een eenvoudig huismiddel

Heb je geen douchehoes, dan kun je ook een eenvoudig huismiddel gebruiken. Pak een grote plastic zak of kleine vuilniszak. Knip deze aan de onderkant open, plaats hem voorzichtig over je arm of been en breng aan beide uiteinden elastiek of waterbestendig tape aan. Zo blijft het verband droog. Bij verband om de voet, kun je een dichte zak aantrekken als een soort sok en ook goed afdichten met elastiek of tape.

 

Douchen met verband op bijvoorbeeld de rug of de romp is lastiger. Deze plekken laten zich namelijk niet goed afdichten. Eventueel kun je huishoudfolie over het verband plaatsen en dit folie rondom goed afdichten met waterbestendige tape. De vraag is echter of je zoveel moeite wilt doen om te kunnen douchen. Het is dan waarschijnlijk verstandiger om bij de kraan te wassen en het gebied rondom het verband over te slaan. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn, vraag het dan aan je huisarts.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou