Hoe verwijder je een splinter?

Ken je het gezegde ‘’waar gehakt wordt vallen spaanders”? Dat is zeker van toepassing als je in de bouw werkt. De kans op een wondje of een splinter is dan altijd aanwezig. Niet heel ernstig meestal, maar wel vervelend. En soms ook pijnlijk. Een splinter kun je daarom het beste zo snel mogelijk verwijderen. Daarmee voorkom je een ontsteking. Maar hoe verwijder je een splinter?

Hoe verwijder je een splinter in je huid?

Hoe verwijder je een splinter die in je huid zit? Het ligt eraan waar de splinter zit en van welk materiaal de splinter is. Gaat het om een stukje hout, metaal of misschien glas? De meeste splinters komen voor in de handen en vingers. Daarmee pak je nu eenmaal de meeste dingen vast. Kun je de splinter zien en steekt er nog een puntje van de splinter uit? Doe dan het volgende:

 

  • Gebruik een pincet
  • Pak het puntje van de splinter vast met de pincet
  • Trek de splinter er voorzichtig uit (in de lengterichting)
  • Spoel de plek rondom de splinter af met schoon water
  • Gebruik eventueel wat jodium om te ontsmetten
  • Plak er een pleister op als dat nodig is

Wat als de splinter dieper zit?

Je ziet wel waar de splinter zit, maar kunt er niet bij. Wat nu? Het beste is om de plek een beetje te weken. Liefst in warm water met wat soda erin. Als je geluk hebt kom de splinter dan los. Zo niet, dan kun je het nog proberen (voorzichtig!) met een naald. Eerst het puntje losmaken en daarna met de pincet zoals hiervoor beschreven is. Zit de splinter te diep en helpt het weken en de naald ook niet, dan zul je naar de huisarts moeten. Laten zitten is geen optie.

Voorkomen is beter

Een splinter lijkt heel onschuldig, maar het is toch een wondje. En als je de splinter niet snel kunt (laten) verwijderen, kan dat wondje makkelijk gaan ontsteken. Het dragen van werkhandschoenen is daarom een goed idee.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou