Hoe reanimeer je een kind?

Je hoopt het niet mee te maken, maar toch kan het gebeuren: het reanimeren van een kind. Bij een kind werkt reanimatie anders dan bij volwassenen.

Het grootste verschil met een volwassene is dat kinderen vaak iets in de keel hebben. Daardoor lukt ademhalen niet of moeilijk. Het kind raakt buiten bewustzijn, en krijgt vaak een blauwe gelaatskleur, vooral de lippen. Daarom is het bij kinderen nog veel belangrijker om eerst in de luchtwegen te kijken voordat je begint met reanimeren.

Het reanimeren van een kind of baby

Voordat je start met reanimeren stel je eerst vast of het nodig is. Schud voorzichtig beide schouders van het kind. Wrijf bij baby’s onder de voet. Ligt de baby in bed. Til de baby op om te zien of hij/zij reageert.

Het reanimeren van kinderen en zeker van baby’s, verschilt nogal van het reanimeren van een volwassene. En hoewel het onlogisch klinkt: ook bij een baby kan je een AED gebruiken. Meestal heeft een AED een speciale instelling voor kinderen en baby’s. Of is deze voorzien van speciale pads voor kleintjes. Baby’s en kinderen dienen een lagere schok te krijgen toegediend dan volwassenen.

Reanimeren met de AED

  • Volg exact de instructies.
  • Verwijder de kleding van het kind of baby.
  • Zijn er alleen elektroden voor volwassenen? Plak één elektrode midden op de borst en één elektrode midden op de rug. Zijn er kinderelektroden? Plak deze elektroden dan zoals aangegeven op de verpakking.

Een standaard AED is geschikt voor kinderen boven de acht jaar. Gebruik bij kinderen tussen de één en acht jaar een aangepaste AED.

Handmatig reanimeren

Bij een mond-op-mondbeademing bij baby’s plaats je jouw mond over de mond en neus van het kind. Blaas nu vijf keer lucht naar binnen. Kijk of de borstkas van de baby omhoog gaat. Denk erom dat je minder krachtig blaast dan bij een volwassene om longbeschadiging te voorkomen.

Na vijf beademingen begin je met borstcompressies. Nogmaals denk erom dat je bij kinderen de borstkas een stuk minder diep indrukt.

Druk de borstkas in vlak onder de tepels en druk tot een diepte van één tot twee en een halve centimeter. Voer 15 borstcompressies uit in een tempo van 80 tot 100 compressies per minuut. Na de borstcompressies geef je twee beademingen. En vervolgens weer vijftien borstcompressies. Blijf dit herhalen tot hulp is gearriveerd. 

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

BHV cursus kosten

BHV cursus kosten Wil jij BHV’er (bedrijfshulpverlener) worden, dan lever je een belangrijke bijdrage aan de veiligheid van het bedrijf. Bovendien profiteer je privé ook

Lees verder »