Hoe maak je een zwaluwstaartje pleister?

Dit is goed om te weten, omdat een zwaluwstaartje pleister soms de beste pleister is voor het verzorgen van (snij)wonden. Een dergelijke pleister gebruikt men bij een open wond, wanneer beide zijden van de wond goed tegen elkaar aan getrokken kunnen worden. Soms is bijvoorbeeld in een EHBO doos een zwaluwstaartje pleister aanwezig. Vaak ook niet. Het is goed om te weten dat deze redelijk eenvoudig zelf te maken is. Dat kan met behulp van de onderstaande stappen.

Hoe maak je een zwaluwstaartje pleister?

Zelf een zwaluwstaartje pleister maken, gaat eenvoudig door in lengterichting van de pleister rondom het midden aan beide zijden een stukje uit te knippen. Let erop dat er voldoende hechtvlak aan weerszijden overblijft. Bij een lange pleister kan men een groter gedeelte uitknippen. Dit uitgeknipte gedeelte overbrugt de wond. Men knipt het uit zodat de pleister zelf de wond niet of zo min mogelijk raakt.

 

Is dit lastig? Alternatief kan men de pleister in de lengte-as een paar keer omwikkelen. Zo ontstaat ook in het midden een dun gedeelte. Het is echter beter om uit te knippen, dus gebruik dit alternatief bijvoorbeeld wanneer er geen schaar voorhanden is.

Hoe gebruikt men deze pleister?

Wanneer de zwaluwstaartje pleister gemaakt is, kan deze worden aangebracht. Dit type pleister creëert een trekkend effect. De pleister zorgt ervoor dat beide zijden van een wond naar elkaar toe worden getrokken. Zo kan een wond of snee eerder hechten. De pleister komt het beste tot zijn recht bij een rechte, diepere wond, zoals een “schone” snijwond.

 

Over een zwaluwstaartje pleister heen kan eventueel een kompres worden aangebracht, om zo het bloeden optimaal te stelpen. Vergeet voordat de pleister wordt aangebracht niet om de wond indien nodig eerst goed te desinfecteren.

Schrijf je in voor de cursus

Kortom: BHV heeft altijd en overal veel waarde. Is dat wat voor jou? Schrijf je dan in voor een BHV cursus van ARBO centrum. Daar zul je zeker geen spijt van krijgen. Onze cursisten belonen ons gemiddeld met een 9 en behalen een slagingspercentage van meer dan 95%. Wij hebben vestigingen door heel het land, dus er is altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.