Hoe lang kun je blussen met een schuimblusser?

Die vraag kun je op twee manieren interpreteren. Waarschijnlijk bedoel je hoe groot de voorraad schuim is en hoe lang je hiermee kunt blussen totdat de blusser leeg is. Maar het kan ook zijn dat jij je afvraagt hoe lang een schuimblusser goed blijft. Welk antwoord je ook zoekt: je leest het allebei hier.

Hoeveel voorraad schuim heeft een schuimblusser?

Vraag jij je af hoe lang je met een schuimblusser kunt blussen voordat de voorraad aan schuim op raakt? Kijk dan eerst hoe groot de blusser is. Hoe groter de inhoud, des te groter de bluscapaciteit. Dus hoe langer je kunt blussen.


Schuimblussers kun je kopen in verschillende formaten. Met een compacte schuimblusser van 2 liter, kun je ongeveer 15 seconden blussen. Met een grotere blusser met een capaciteit van 6 liter kun je tot wel 50 seconden blussen.

Kies altijd een blusser met genoeg capaciteit

Het is dus belangrijk om een schuimblusser met genoeg capaciteit te kiezen. In sommige gevallen is het niet goed mogelijk om een grote blusser te gebruiken. Denk aan een brandblusser in de auto. Voor thuisgebruik heb je waarschijnlijk wél ruimte voor een grote schuimblusser. Kies daar dan ook voor: je kunt beter capaciteit over hebben dan tekort komen. Vergeet niet: wanneer het vuur gedoofd is, moet je nog door kunnen blussen. Dit om te voorkomen dat het vuur weer oplaait.

Hoe lang blijft een schuimblusser goed?

We schreven in de inleiding al dat de vraag “Hoe lang kun je blussen met een schuimblusser?” ook nog op een andere manier kan worden geïnterpreteerd. Namelijk: hoe lang blijft de schuimblusser goed? In principe gaat een schuimblusser twintig jaar mee. Maar die zekerheid heb je nooit 100%. Laat daarom met regelmaat je brandblusser keuren. Zo weet je zeker dat je hierop kunt blijven vertrouwen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou