Hoe controleer je circulatie na aanleggen verband?

Een drukverband leg je in twee situaties aan: wanneer er sprake is van een (ernstige) bloeding die gestopt moet worden, of bij een verstuiking, verzwikking of kneuzing. Door het verband onder druk aan te leggen kun je in het geval van een ernstige bloeding het bloeden verminderen.

 

Bij een kwetsuur kan een drukverband de noodzakelijke stevigheid en ondersteuning bieden om het lichaamsdeel te blijven gebruiken (eventueel in afwachting van verdere hulp). Maar hoe controleer je circulatie na aanleggen van verband? Je wilt zorgen voor een stevig drukverband, maar het moet niet té stevig zijn. Je wilt namelijk de bloedcirculatie niet afknellen. Dit kan voor veel schade zorgen. Wij leggen je uit hoe je de circulatie kunt controleren na het aanleggen van een verband.

Hoe controleer je circulatie na aanleggen verband?

Er zijn diverse manieren hoe je circulatie na het aanleggen van een verband kunt controleren. Allereerst vraag je het slachtoffer om feedback, indien het slachtoffer bij bewustzijn is. Het is mogelijk dat het slachtoffer enig ongemak ervaart van een drukverband: het voelt misschien niet zo prettig. Er moet echter geen sprake zijn van tintelende ledematen en het slachtoffer moet het lichaamsdeel en de uiteinden kunnen blijven bewegen.

 

Verder voer je een visuele controle uit. Verkleurt de huid rondom het verband? Dan is dit een teken dat het verband te strak is aangebracht. Die verkleuring treedt echter niet altijd direct op en ook niet altijd op de plek direct rondom het verband. Wil je weten of het verband niet te strak is aangebracht en of de circulatie nog goed is? Duw dan met je vinger even stevig in de huid een stukje onder het verband. De huid zal wit kleuren, maar vrijwel direct weer de normale kleur aannemen bij een goede doorbloeding. Let op: bij mensen met een donkere huidskleur is dit verschil niet altijd even goed te zien, dus wees zorgvuldig. Controleer ten slotte de uiteinden van het lichaamsdeel: knijp in de vingers of tenen en zie of deze ook direct weer bijkleuren. Gebeurt dit, dan is er nog sprake van een goede doorbloeding.

Het juiste verband

Heb jij al het juiste verband in je EHBO koffer zitten? Goed drukverband bestel je snel en eenvoudig in de webshop van ARBO winkel, of kom langs in onze winkel in Ede.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou