Hoe blus je met een brandslanghaspel?

Iedereen kent ze en iedereen ziet ze hangen: brandslanghaspels. Maar hoe blus je met een brandslanghaspel? De meeste mensen hebben dit nog nooit gedaan. Onder andere BHV’ers zijn hierin getraind. Zij zijn dan ook de medewerkers die als eerste aanspreekpunt fungeren en optreden tijdens een brand. Maar er is misschien niet altijd tijd om te wachten op een BHV’er. Het kan iedereen gebeuren dat er een brandslanghaspel moet worden gebruikt om te blussen. Lees hier hoe dit in zijn werking gaat.

Waarom een brandslanghaspel?

Brandslanghaspels zijn uitstekende blusmiddelen voor een beginnende brand. Omdat brandslanghaspels op het waternet zijn aangesloten, bieden zij een onuitputtelijke hoeveelheid water. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld poeder- of schuimblussers. Deze blussen vaak (nog) effectiever, maar kennen een beperkte capaciteit. Daarom wordt indien nodig altijd direct een brandslanghaspel gebruikt om een beginnende brand te doven.

Hoe blus je met een brandslanghaspel?

Blussen met een brandslanghaspel is gelukkig niet moeilijk. Iedereen kan het doen. Het is wel zaak dat je rustig blijft. In deze blog lees je instructies. Instructies over gebruik staan ook altijd op de brandslanghaspel zelf vermeld.

 

Belangrijk bij het blussen is om je omgeving te laten weten dat je gaat blussen. Tegelijkertijd dienen de hulpdiensten te worden ingeschakeld. Je weet immers nooit van tevoren of je bluspoging slaagt of niet.

 

Begin met blussen door de hoofdkraan helemaal open te draaien. De brandslanghaspel komt nu onder druk te staan. Je kunt dit controleren door de spuitmond iets te openen. Wanneer de druk is opgebouwd, zal het water direct uit de spuitmond sproeien. Rol vervolgens, terwijl de spuitmond weer dicht is, de slang helemaal uit. Het is belangrijk om de slang helemaal uit te rollen, ook al lijkt dit niet nodig. Op die manier weet je echter zeker dat je voldoende waterdruk krijgt. Indien er meerdere mensen aanwezig zijn, is het raadzaam om met meerdere personen de slang uit te rollen.

 

Wanneer de slang helemaal is uitgerold, open je de spuitmond en begin je met blussen. Richt de waterstraal altijd direct op de brandhaard en niet op eventuele hoge vlammen. Brand doof je alleen door de bron te blussen.

Een brandslanghaspel aanschaffen

Wil je een brandslanghaspel aanschaffen? Dat kan in de webshop van ARBO winkel.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou