Eisen heftruckchauffeur

Natuurlijk gelden er eisen voor een heftruckchauffeur. Niet iedereen kan en mag zomaar een heftruck besturen. Een heftruck is een zwaar en krachtig voertuig dat te allen tijde in handen van capabele bestuurders dient te zijn. Maar wat zijn de eisen voor een heftruckchauffeur?

Minimaal 16 jaar

Een heftruckchauffeur dient minimaal zestien jaar oud te zijn. Chauffeurs van 16 en 17 jaar mogen echter nog niet zelfstandig de heftruck besturen, maar alleen onder begeleiding en supervisie van een meerderjarige met geldig heftruckcertificaat. Overigens dienen alle bestuurders, ook minderjarigen, in het bezit te zijn van een geldig heftruckcertificaat. Daarover volgt dadelijk meer informatie.

Kennis van veiligheid en risico’s?

De wet vereist dat iedere bestuurder van een heftruck voldoende is getraind op het gebied van veiligheid en risico’s. Bestuurders moeten dus goed weten hoe een heftruck werkt en hoe deze veilig bestuurd moet worden. Niet alleen met het oog op de eigen veiligheid, maar ook met het oog op de veiligheid van de omgeving. Met heftrucks worden grote en zware lasten vervoerd. Ook worden zij gebruikt in omgevingen waarin andere medewerkers aan het werk zijn. Heftruckbestuurders dienen te weten hoe zij met deze situatie om moeten gaan.

Technische kennis van het voertuig

Om een heftruck veilig te besturen, dient de heftruck te allen tijde in goede technische staat te zijn. Bestuurders moeten dus beschikken over een bepaalde mate van technische kennis van het voertuig. Zij dienen in staat te zijn om belangrijke inspecties uit te voeren en defecten op te merken. Zo kunnen zij zichzelf ervan verzekeren dat zij werkzaamheden uitvoeren met een veilige en volledig functionele heftruck.

Heftruckcertificaat

De bovenstaande eisen zijn helder, maar roepen wellicht wel een vraag op: hoe kan hierop gecontroleerd worden? Dit kan door het halen van het heftruckcertificaat. Met het heftruckcertificaat tonen medewerkers aan dat zij aan alle eisen voldoen en mogen zij officieel een heftruck besturen. Daarom wordt het halen van het certificaat ook door vrijwel alle werkgevers verplicht.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.