Eikenprocessierups EHBO

Als EHBO’er ben je breed opgeleid en op veel zaken voorbereid. Je kunt effectief EHBO verlenen in veel verschillende situaties. Veel van die situaties heb je al eens theoretisch behandeld of wellicht in de praktijk geoefend of meegemaakt. Er kunnen zich echter situaties voordoen die nieuw zijn. Want wat doe je bijvoorbeeld wanneer iemand een reactie heeft op de eikenprocessierups? Eikenprocessierups EHBO is niet iets dat je standaard wordt geleerd.

Eikenprocessierups: welke EHBO?

De eikenprocessierups kan voor ontzettend veel problemen zorgen. Niet alleen bij bomen en struiken, maar ook bij de mens. Waarom is dat eigenlijk? De rups beschikt over zeer fijne brandharen die los kunnen komen en zich vervolgens kunnen hechten aan jouw lichaam. Bij vrijwel iedereen zorgt dit voor (forse) irritatie, maar sommige mensen kunnen zelfs een allergische reactie krijgen.

 

Welke vorm van EHBO je bij de eikenprocessierups dient te hanteren, is natuurlijk afhankelijk van de klachten. Afhankelijk van waar de haren terecht zijn gekomen, kun je irritatie ervaren op de huid, in de ogen, neus of luchtwegen. Bij een allergische reactie kunnen de lippen, tong en oogleden opzwellen en kan een slachtoffer het benauwd krijgen.

 

Het is zeer belangrijk om bij klachten niet te gaan krabben en wrijven. Dit zal de haartjes alleen nog maar vaster doen zitten en zorgen voor extra irritatie. Bij klachten kun je het beste de volgende stappen ondernemen:

 

  • Probeer de brandharen van de huid te verwijderen met plakband. Plak een stuk plakband op de huid en trek het er weer af. De brandhaartjes blijven aan het plakband vastzitten en komen zo los van de huid.
  • Spoel de huid en/of ogen goed met lauw water.
  • Doe kleding waarin de brandharen zitten uit. Was de gedragen kleding op minstens 60° C.
  • Bestrijd de jeuk met verzachtende crème op basis van Aloë Vera, Calendula, menthol of Eucalyptus.

Hulpdiensten bellen bij een zware allergische reactie

Is er sprake van een zware allergische reactie? Twijfel dan niet en bel de hulpdiensten. Zeker wanneer een slachtoffer het benauwd krijgt, kan dit zeer gevaarlijk zijn.

Relevante artikelen voor jou