Een koolmonoxidemelder plaatsen bij een cv ketel

Een koolmonoxidemelder plaats je waar de kans het meest aanwezig is op koolmonoxidevergiftiging. Dat is per ruimte verschillend. Je plaatst een koolmonoxidemelder het beste in een ruimte waar zich een verbrandingsapparaat bevindt. Een cv ketel is zo’n verbrandingsapparaat. In een cv ketel wordt gas verbrand om het water in de ketel te verwarmen. Dit warme water stroomt vervolgens naar de radiatoren en maakt je huis aangenaam warm. Een koolmonoxidemelder plaatsen bij een cv ketel is dus een goed idee.

Waarom een koolmonoxidemelder bij de cv ketel?

In Nederland sterven gemiddeld 10 tot 15 mensen per jaar door koolmonoxidevergiftiging. In bijna de helft van deze gevallen is de cv ketel de oorzaak. Werkt de cv ketel goed, dan is er niet veel aan de hand. Er wordt zuurstof aangetrokken van buiten. De gassen die hierbij vrijkomen, worden naar buiten afgevoerd. Maar als dit niet goed werkt, dan is er dus kans op koolmonoxidevergiftiging. Worden de gassen niet voldoende naar buiten afgevoerd, dan komt dit gas vrij in de ruimte waar de cv ketel staat.

Waar hang je de koolmonoxidemelder bij een CV ketel?

Wil je een koolmonoxidemelder plaatsen in een ruimte met een cv ketel, doe dit dan boven het apparaat of tegen het plafond.  Koolmonoxide vermengt zich namelijk met lucht en zal uit zichzelf niet gaan stijgen of dalen. Echter, door warme lucht stijgt koolmonoxide wel. En door de melder boven de cv ketel te plaatsen, word je op tijd gewaarschuwd.

Plaats de koolmonoxidemelder niet alleen in de ruimte waar de cv ketel staat, maar in alle ruimtes waar gas wordt verbrand. Denk aan ovens en gasfornuizen, geisers en gaskachels. Maar ook houtkachels die niet goed branden (bijvoorbeeld door vervuiling in de schoorsteen) vormen een risico. Laat dus ook regelmatig je schoorsteen vegen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou