Brandwonden afdekken

Wanneer je denkt aan brandwonden afdekken, denk je misschien direct aan verband. Doe even een stap terug. Wat is nu het belangrijkste bij een brandwond? Koelen. Men zegt niet voor niets: “eerst water, de rest komt later.” Bij iemand die een brandwond heeft opgelopen, ga je dus eerst overvloedig koelen met lauw water. Is er geen kraanwater beschikbaar, dan is elk ander water ook goed. Koelen is het allerbelangrijkste. Ga je daarna brandwonden afdekken? Ja, maar nog niet met verband.

Waarmee moet je brandwonden afdekken?

Brandwonden kun je (na het overvloedig spoelen met water) het beste eerst voorzien van speciale burncare. Deze producten zijn specifiek ontwikkeld om brandwonden te koelen. Welk voordeel heeft dat? In de eerste plaats biedt het verlichting voor het slachtoffer. Daarnaast zorgt het koelen ervoor dat brandwond niet kan verergeren, of wordt dit proces op zijn minst vertraagd. Burncare kan bestaan uit cooling packs, gel of een sachet.

 

Heb je burncare toegepast? Dan kun je de brandwond afdekken. Maar wat gebruik je hiervoor? Heb je geen speciale producten hiervoor in huis (daarover zometeen meer), dan is er één huismiddel wat je altijd kunt gebruiken voordat je verband aanbrengt: huishoudfolie. Je kunt beter niet een verband direct aanbrengen op een brandwond. Niet alleen kan het verband aan de wond gaan kleven, je loopt ook het risico dat infecties ontstaan.

 

Wat kun je dan wel gebruiken? Vet gaas. Door eerst brandwonden af te dekken met vet gaas, kun je daarna veilig verband gebruiken. Vet gaas vormt een tussenlaag die niet aan de wond kan gaan kleven. Daar overheen kun je indien nodig verband wikkelen.

Twijfel je? Bel 112

Twijfel je over hoe je een brandwond moet behandelen, of ziet het er naar uit dat de brandwond ernstig is? Bel dan direct 112. Mogelijk kun je op de hierboven omschreven manier verband aanbrengen in afwachting van een bezoek aan de huisarts of komst van de hulpdiensten.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.