Is het keuren van brandblussers verplicht?

Een brandblusser keuren: wanneer is dit nu precies wel en niet verplicht? En hoe werkt dit eigenlijk? Of je een brandblusser moet keuren, is in de eerste plaats afhankelijk van de hoedanigheid waarin je de brandblusser gebruikt. Voor particulieren is het namelijk niet verplicht om een brandblusser te laten keuren. Voor bedrijven wel. Het gaat dan om professioneel gebruik van brandblussers en hier zijn wettelijke regels en verplichtingen voor.

Een brandblusser keuren: niet hetzelfde als vervangen

Voor het keuren en vervangen van brandblussers zijn verschillende regels. Een brandblusser keuren, is dan ook niet hetzelfde als een brandblusser vervangen. Brandblussers hebben een maximale houdbaarheid van 20 jaar, gerekend vanaf productiedatum. Bij een keuring hoeft een brandblusser dan ook alleen maar te worden vervangen wanneer deze wordt afgekeurd. Wordt de brandblusser goedgekeurd, dan krijg je deze uiteraard weer retour.

Alleen een erkend bedrijf mag een brandblusser keuren

Een brandblusser keuren mag je niet zelf doen. Alleen een erkend bedrijf mag een brandblusser keuren. Na de keuring wordt deze voorzien van een keuringssticker met hierop de naam van de instantie die de blusser heeft gekeurd, en de datum waarop deze gekeurd is.

Hoe vaak moet een brandblusser gekeurd worden?

Hoe vaak een brandblusser gekeurd dient te worden, is afhankelijk van de gebruiker. In principe dienen de brandblussers jaarlijks gekeurd te worden. Er kunnen echter uitzonderingen worden gemaakt waarbij brandblussers jaarlijks, halfjaarlijks of in sommige gevallen nog vaker moeten worden gekeurd.

 

In bedrijven met een verhoogd risico op brand, denk aan chemiebedrijven of bedrijven die werken met verhitting of gevaarlijke stoffen, moeten brandblussers vaker worden gekeurd. Hoe vaak, hangt af van de concrete risico’s. Dit wordt bepaald in de RI&E, maar ook verzekeraars kunnen aanvullende eisen stellen als voorwaarde voor acceptatie.

Brandblussers laten keuren door ARBO centrum

Wil jij brandblussers laten keuren? De REOB gediplomeerde keurmeesters helpen je graag. Zij doen dit al vanaf 9,75 euro per blusser. Bij grotere aantallen wordt er gewerkt met een aantrekkelijke staffelkorting. Onze keurmeester maakt een afspraak en komt bij je langs. Op die manier kunnen we alle handblussers en brandslanghaspels in één keer keuren, zodat je daarmee netjes voldoet aan de wettelijke verplichtingen.

Direct een BHV cursus inplannen?