BHV verplicht voor kinderopvang?

BHV’ers vervullen een cruciale taak. Deze bedrijfshulpverleners zijn de belangrijkste werknemers wanneer er ongevallen plaatsvinden of sprake is van een calamiteit. Zij zijn getraind in EHBO, evacueren en branden bestrijden. Voor de meeste bedrijven is BHV verplicht. Maar is BHV verplicht voor kinderopvang? Het antwoord zal je waarschijnlijk niet verbazen: ja. BHV is verplicht voor kinderopvang. Het is wettelijk bepaald dat elke organisatie met werknemers in dienst minstens één werknemer op moet leiden tot gecertificeerde BHV’er. Kinderopvang bedrijven vormen hierop geen uitzondering. Sterker nog: het belang van BHV’ers is hier zelfs nog hoger.

Waarom BHV zo belangrijk is voor een kinderopvang

BHV is dus ook voor een kinderopvang verplicht. Naast de wettelijke verplichting zal iedereen het belang van BHV op een kinderopvang begrijpen. BHV is in elk bedrijf belangrijk, maar in een kinderopvang speelt het een nog grotere rol.

 

Allereerst is het zo dat je op een kinderopvang te maken hebt met (zeer jonge) kinderen. Dit betekent een aantal dingen: er zal bijna op dagelijkse basis wel sprake zijn van een ongelukje én wanneer hier sprake van is, zal er altijd hulp moeten worden geboden. Kleine kinderen zijn natuurlijk nog niet zelfredzaam. Waar in andere bedrijven in bepaalde situaties BHV’ers nog niet in actie hoeven te komen, is dat bij een kinderopvang wel zo. Je kan immers niet van een kleintje verwachten dat hij/zij zelf een pleister kan plakken.

 

Naast dit soort kleine incidentjes kunnen er helaas natuurlijk ook grotere calamiteiten plaatsvinden op een kinderopvang. Wanneer er brand uitbreekt of er om een andere reden geëvacueerd moet worden, spelen BHV’ers een cruciale rol. De behoefte aan meerdere BHV’ers op een kinderopvang is groot: je hebt immers te maken met meerdere groepen kinderen. Idealiter staat er elke dag op elke groep een leider/leidster met BHV certificaat.

BHV certificaat halen bij ARBO centrum

Wil je als medewerker van een kinderopvang je BHV certificaat behalen? Schrijf je dan in voor een BHV cursus van ARBO centrum op een locatie bij jou in de buurt.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou