BHV ploegleider taken

In de ARBO wet staat dat een werkgever zich moet laten bijstaan door één of meer daarvoor opgeleide bedrijfshulpverleners om bijstand te verlenen in geval van een noodsituatie. EHBO moet kunnen worden verleend. Als er brand is moet die worden bestreden en beperkt terwijl ook de gevolgen ervan in de vorm van ongevallen moeten worden beperkt. Daarnaast moeten de BHV’ers kunnen alarmeren en evacueren. Uiteraard moet de werkgever ook zorgen dat de uitrusting om dit te doen voorhanden is en ook dat er voldoende BHV’ers voor zijn. Je begrijpt dat dit coördinatie vereist. Daarvoor wordt er een BHV ploegleider aangesteld. Maar wat zijn de BHV ploegleider taken precies?

Dit zijn de BHV ploegleider taken

In de praktijk zijn er al snel meerdere of zelfs veel BHV’ers. Als die (hoe goed opgeleid en goedwillend ook) niet efficiënt aangestuurd worden, ontaardt dit in een noodsituatie die bestreden wordt in totale chaos. Je hebt dus een ploegleider nodig, soms meerdere. Mensen die een groepje BHV’ers aansturen. Ze moeten snel en goed overzicht hebben en houden op de situatie en weten hoe ze moeten communiceren in tijden van nood. De taken van een BHV ploegleider zijn operationeel van aard. Een aantal taken zijn:

 

  • Regelt en voert uit: wie doet wat, wanneer en wat is hiervoor nodig?
  • Maakt actief deel uit van het BHV team tijdens een calamiteit
  • Geeft leiding aan BHV’ers
  • Plant of zet het oefenen van calamiteiten op
  • Verzamelt informatie voor een goed inzetplan
  • Evalueert na een noodgeval of calamiteit

De ploegleider moet de kennis herhalen

Omdat situaties en regelgeving aan verandering onderhevig zijn, is het noodzakelijk om na het behalen van je certificaat als BHV ploegleider dit jaarlijks opnieuw te doen. Dit is ook belangrijk omdat op die manier je vaardigheden op peil houdt. Bovendien kun je in het afgelopen jaar een calamiteit of zelfs meerdere incidenten c.q. noodsituaties hebben meegemaakt. Het is goed om die te evalueren in een groep met mede BHV ploegleiders.

Volg je opleiding bij ARBO centrum

ARBO centrum verzorgt verschillende cursussen op het gebied van BHV. We doen dit op diverse locaties door heel Nederland. Ook geven we deze cursussen en trainingen binnen jouw bedrijf of het bedrijf waar je werkt. Neem contact met ons op, vraag een offerte of schrijf je meteen in.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.