Allergische reactie pleister

Heb je een allergische reactie op een pleister? Dat is vervelend. Vrijwel nooit ernstig, gelukkig. Maar toch wil je hier liever niet mee te maken krijgen. Wat veroorzaakt een allergische reactie op een pleister en wat kun je er tegen doen? Je leest het hier.

Een allergische reactie op een pleister valt in de categorie contactallergieën. De reactie ontstaat door bestanddelen van de pleister. Bijna altijd is de lijm op de pleister de boosdoener. In enkele gevallen kunnen andere bestanddelen van de pleister de irritatie veroorzaken. Welke dat zijn, dat weet je meestal niet van tevoren.

Hoe uit de allergie zich?

De allergie uit zich met klachten die bij veel vormen van huiduitslag voorkomen. Zoals jeuk en irritatie, rode bultjes, schilfers en rode plekken. Als je de pleister verwijdert, blijft er vaak een aftekening achter in de huid. Na enkele uren zullen de klachten verdwijnen.  

Wat moet ik doen bij een allergische reactie of op pleisters?

Dat is afhankelijk van de ernst van je klachten. De meeste klachten zijn direct merkbaar, maar het komt ook voor dat de allergie pas na enkele dagen ontstaat. Krijg je pas na enkele dagen klachten? Dan valt de allergie waarschijnlijk mee. Verschoon dagelijks de pleister en zorg ervoor dat je lijmresten goed van je huid verwijdert.

Heb je meteen klachten en in ergere mate? Probeer dan eerst een ander merk pleister. Het kan zijn dat hier een ander soort lijm wordt gebruikt. Er zijn ook pleisters verkrijgbaar die geschikt zijn voor een gevoelige huid. Als tweede kan je antihistaminica proberen. De jeuk ontstaat door de stof histamine. Antihistaminica onderdrukken de allergische reactie en dus ook de jeuk. 

Maar antihistamine is een medicijn, en kan bijwerkingen veroorzaken. Wil je liever geen antihistaminica gebruiken? Er zijn alternatieven voor pleisters, zoals een vet gaasje en verband. Ook een spraypleister kan oplossing bieden. Bij een huid die al gevoelig is, kies je dan het best voor een vet gaasje op basis van vaseline of paraffine. Door de neutrale eigenschappen, geven deze gaasjes weinig kans op bijwerkingen.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou