Hoe om te gaan met onverwachte noodsituaties op de werkplek

Onverwachte noodsituaties kunnen op elk moment plaatsvinden, en het is daarom belangrijk dat werknemers goed voorbereid zijn op dergelijke situaties. Een noodsituatie kan variëren van een brand tot een medisch noodgeval, en het is daarom belangrijk om te weten hoe je moet handelen. In deze blog zullen we bespreken hoe je kunt omgaan met onverwachte noodsituaties op de werkplek

Zorg dat je goed bent voorbereid

Een van de belangrijkste dingen die werknemers kunnen doen om zich voor te bereiden op een noodsituatie is door te zorgen dat er voldoende bedrijfshulpverleners (BHV’ers) zijn en dat deze werknemers goed getraind zijn. Ben jij zelf BHV’er? Realiseer je dan dat er bij een onverwachte noodsituatie beroep op je wordt gedaan. Jij bent immers degene die EHBO verleent, branden blust, evacuaties begeleidt en als belangrijk aanspreekpunt voor de autoriteiten geldt. Kortom: bij een onverwachte noodsituatie op de werkplek weet je hoe je moet handelen.

Ben je geen BHV’er? Ook dan kun je natuurlijk je steentje bijdragen. Schakel bij een noodgeval zo snel mogelijk BHV’ers in en laat je instrueren over wat jij kunt doen. Blijf altijd kalm en rustig nadenken. Is er nog geen BHV’er aanwezig, dan zul jij moeten optreden

Zorg dat je weet waar alle noodmiddelen zijn

Naast het hebben van voldoende BHV’ers, moeten werknemers ook weten waar alle noodmiddelen zich bevinden. Dit omvat onder andere brandblussers, EHBO-kits en AED’s (automatische externe defibrillatoren). Werknemers moeten weten waar deze noodmiddelen zich bevinden en hoe ze deze kunnen gebruiken in geval van een noodsituatie. Is dat bij jou in het bedrijf duidelijk? Dit is iets belangrijks om over na te denken voordat zich een onverwachte noodsituatie voordoet. Want als deze zich voordoet, is er vaak geen tijd te verliezen.

Het is belangrijk dat deze noodmiddelen regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden, zodat ze in geval van een noodsituatie goed werken. Werknemers moeten ook weten wie ze moeten waarschuwen als er noodmiddelen ontbreken of als er noodmiddelen zijn die niet goed werken. Zijn de afspraken hierover bij jou in het bedrijf duidelijk?

Ken de vluchtwegen

Een ander belangrijk aspect van het voorbereiden op een noodsituatie is het kennen van de vluchtwegen. Werknemers moeten weten waar de nooduitgangen zich bevinden en welke route ze moeten nemen om veilig de werkplek te verlaten in geval van een noodsituatie. Het is belangrijk dat deze vluchtwegen duidelijk gemarkeerd zijn en dat werknemers weten hoe ze deze kunnen vinden, zelfs als er rook of andere belemmeringen zijn. Dat houdt ook in dat zaken als pictogrammen en noodverlichting periodiek moeten worden gecontroleerd.

Het is ook belangrijk dat werknemers weten waar ze naartoe moeten gaan zodra ze de werkplek hebben verlaten. Er moet een aangewezen verzamelplaats zijn waar werknemers zich kunnen verzamelen en waar de aanwezigheid van alle werknemers kan worden gecontroleerd.

Het is voor iedereen in het bedrijf belangrijk om ervoor te zorgen dat het ontruimingsplan bekend is. Daarom is het zo belangrijk om regelmatig ontruimingsoefeningen te houden.

Ben jij al goed voorbereid?

Heb jij het gevoel dat je goed bent voorbereid op onverwachte noodsituaties op de werkplek? Er zijn tal van dingen die je kunt doen. Zo kun je een BHV cursus volgen of jezelf op laten leiden tot beheerder brandmeldinstallatie. Dit laatste onderdeel hebben wij nog niet behandeld, maar dit kan cruciaal zijn. Is er in jouw bedrijf een brandmeldinstallatie aanwezig, dan moet hiervoor een beheerder worden opgeleid en aangewezen. Bij een onverwachte noodsituatie waarin brand uitbreekt, is het belangrijk dat de beheerder direct de brand kan melden en kan schakelen met de hulpdiensten.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

< Terug naar overzicht

Volg ons op social media!


Facebook


Instagram


Linkedin


Cursus inplannen

Meer blogs?

Klik hier om alle blogs te lezen!

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?

Veiligheidscursus volgen?