Wat doe je als grondverzet?

Wanneer je werkt in grondverzet, voer je een zeer belangrijke taak uit. Je bent namelijk één van de eerste schakels in het uitvoeren van constructiewerkzaamheden. Grondverzet is meestal onmisbaar bij tal van bouwprojecten. Of het nu gaat om de aanleg van wegen of spoorwegen, constructie van bruggen en tunnels, maar ook voor de bouw van panden.

Wat je doet als je grond verzet, is afhankelijk van de werkzaamheden

Wat je doet als je grond verzet, is afhankelijk van de werkzaamheden. Zoals de naam “grondverzet” natuurlijk al zegt, werk je met de ondergrond. Meer specifiek: met het aanpassen en/of verplaatsen hiervan. Er komt natuurlijk veel meer bij kijken dan hoe wij het nu gaan omschrijven, maar in de essentie ben je bezig met één of meerdere van deze werkzaamheden: afgraven, storten, egaliseren of prepareren.

 

Grond verzetten kent dus meerdere vormen. Wat er dient te gebeuren, is afhankelijk van het terrein en de constructie. Afgraven is bijvoorbeeld noodzakelijk bij de bouw van tunnels, maar ook bij het aanleggen van funderingen. Bij afgraven wordt er grond verwijderd en naar een andere locatie gebracht. Bij storten gaat het precies andersom: er wordt dan grond van elders gebruikt op te storten op de plek van de bouw. Vaak wordt er gestort om te kunnen egaliseren of prepareren. Een egale ondergrond is in veel gevallen cruciaal voor een goede bouw of aanleg. Maar soms moet er ook worden opgehoogd, of dienen er plateaus te worden gecreëerd. Kortom: wanneer je grond verzet, voer je een belangrijke taak uit in voorbereiding voor de volgende fasen van het project.

Waarmee verzet je grond?

Grondverzet vindt vrijwel altijd plaats met specifieke voertuigen. De bekendste hiervan zijn de minigraver (een kleine graafmachine ook wel bekend als de bobcat), de laadschop (grote voertuigen met een grote schop aan de voorkant) en graafmachines, die kunnen graven en draaien.

 

Voor al deze voertuigen geldt dat je in het bezit dient te zijn van een passend certificaat. Voor elk voertuig kun je bij ARBO centrum dan ook een grondverzet cursus volgen. In zo’n cursus leer je zowel in theorie als de praktijk werken met het betreffende voertuig. Ook leer je alles over veiligheid en hoe je jouw werkzaamheden veilig en capabel uitvoert met het oog op jezelf, je omgeving en anderen.

 

Wanneer je grond verzet en je het merendeel van je tijd kwijt bent aan het besturen van het voertuig, word je ook aangemerkt als beroepschauffeur. Dit betekent dat je verplicht bent om Code 95 nascholing te volgen. Dit is nascholing voor beroepschauffeurs waarbij je elke 5 jaar verplicht bent om 35 uur aan nascholing te volgen. Dit hoeft uiteraard niet in één keer, maar mag worden uitgesmeerd over een periode van vijf jaar.

Maandelijks je
kennis updaten?

Relevante artikelen voor jou

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.