Wat betekent het VCA certificaat?

Op die vraag kun je meerdere antwoorden geven. Dat zullen wij in dit artikel dan ook doen. Mensen die werken in sectoren waarin VCA wordt gehanteerd, weten wat het VCA certificaat betekent. VCA is immers dermate belangrijk dat het alom wordt gezien als verplicht. Ben je (nog) niet werkzaam in een typische VCA sector (zogenaamde risicovolle sectoren), dan weet je misschien niet wat het VCA certificaat betekent. Lees verder.

Wat betekent het VCA certificaat? Eerst de letterlijke betekenis

Allereerst de letterlijke betekenis van het VCA certificaat. VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu checklist Aannemers”. Het VCA certificaat is dus een veiligheidscertificaat. De term “aannemers” moet je breed zien. Het gaat niet alleen om aannemingsbedrijven, maar om alle bedrijven in risicovolle sectoren die opdrachten voor opdrachtgevers uitvoeren. Ook “risicovol” moet je genuanceerd zien. Veel beroepen worden namelijk geclassificeerd als risicovol. Het hoeft daarbij echt niet te gaan om “extreme” beroepen. Ook een beroep als hovenier of glazenwasser wordt aangemerkt als risicovol. Bijvoorbeeld omdat er wordt gewerkt met apparatuur en machines die gevaarlijk kunnen zijn of omdat er op hoogte wordt gewerkt.

Wat betekent het VCA certificaat in de praktijk?

Iemand die het VCA certificaat heeft behaald, heeft middels een examen aangetoond over gedegen kennis van risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu te beschikken. In de praktijk is het VCA certificaat dus vooral een bewijs en waarborg van zekerheid.

 

VCA zorgt voor zeer belangrijke kennis. Kennis die dagelijks wordt toegepast. Dankzij deze kennis zijn medewerkers beter in staat om risico’s te herkennen, voorkomen en te beperken. Dit draagt bij aan een veiliger werkomgeving en minder arbeidsongevallen.

 

Er worden verschillende VCA certificaten afgegeven. Zo is er voor uitvoerende medewerkers het VCA basiscertificaat, voor leidinggevende medewerkers het VCA VOL certificaat en voor intercedenten (die dienen te weten aan welke veiligheidseisen personeel moet voldoen) het VIL VCU certificaat.

 

Ook bedrijven kunnen zich laten certificeren. Hoofdaannemers kunnen een audit laten uitvoeren om het VCA** certificaat te krijgen en onderaannemers kunnen dit doen voor het VCA* certificaat.

Ook voor ZZP’ers

Ook ZZP’ers dienen in het bezit te zijn van een VCA certificaat. In hun geval gaat het altijd om het VCA VOL certificaat.

Belangrijk document

Het VCA certificaat, beter gezegd: de bijbehorende Arbopas, is een belangrijk document en bewijsstuk. Mocht er een bedrijfsongeval zijn gebeurd of vindt er inspectie plaats, dan moeten medewerkers kunnen aantonen capabel te zijn op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. VCA is hiervoor de aangewezen en meest gebruikte manier.

Cursus inplannen?

VCA certificaat halen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »