mag-je-uit-een-hoogwerker-stappen

Alles weten over hoogwerkers?

ARBO centrum heeft alle kennis over hoogwerkers in huis. Al deze kennis delen we maar al te graag met onze bezoekers. We hebben daarom alles over hoogwerkers op één pagina gezet. Wil je gedetailleerde informatie over een specifiek onderwerp? Ook dat kan door op de link of button in desbetreffende tekst te klikken.

Wanneer heb je een hoogwerker certificaat nodig?

Wanneer heb je een hoogwerker certificaat nodig? Het antwoord op deze vraag kan niet eenvoudiger zijn: wanneer je werkt op een hoogwerker. Zo simpel is het. Wie de wet erop naslaat, vindt dit echter nergens terug. Daarom willen wij dit eenvoudige antwoord toch verder toelichten. Want hoe zit het dan precies?

 

Hoe zit het met certificaten voor voertuigen?

In de wet vind je dus nergens terug wanneer je een hoogwerker certificaat nodig hebt. Dit geldt niet alleen voor hoogwerkers. Voor vrijwel alle bedrijfsvoertuigen zijn er certificaten. Nergens vind je echter terug dat deze verplicht zijn. En toch zijn ze dat.

 

Dat zit zo: als werkgever en als werknemer heb je bepaalde wettelijke verplichtingen. Veel van deze verplichtingen hebben betrekking op veiligheid. Zo moet je als werkgever de veiligheid van je werknemers kunnen garanderen. Als werknemer ben je dan weer verplicht om veilig te kunnen werken. Dat zijn natuurlijk prima eisen, maar hoe controleer je dit?

 

Hiervoor zijn de certificaten in het leven geroepen. Werk jij op een hoogwerker? Dan zul je altijd moeten kunnen aantonen dat je over de juiste kennis beschikt. Dat geldt dus niet alleen voor hoogwerkers, maar ook voor andere voertuigen zoals heftrucks.

 

Met een hoogwerker certificaat bewijs je dat je over de noodzakelijke kennis beschikt. Dit is belangrijk wanneer er bijvoorbeeld een ongeval plaatsvindt. Er zal dan worden onderzocht hoe dit heeft kunnen gebeuren. Dankzij jouw hoogwerker certificaat kun je aantonen dat er van jou kant geen sprake was van onkunde.

 

Een hoogwerker certificaat heb je dus altijd nodig

Een hoogwerker certificaat heb je dus altijd nodig wanneer je op een hoogwerker werkt. Maak je de keuze om te werken zonder certificaat, dan neem je een groot risico. Mocht er iets gebeuren, dan kan dit grote gevolgen hebben. Zo kan de verzekering bijvoorbeeld weigeren om uit te keren, of zijn er zelfs misschien juridische gevolgen. Dat risico wil je niet nemen. Haal daarom je hoogwerker certificaat. Het is een kleine moeite en een geringe investering. Vaak vergoedt je werkgever zelfs de kosten.

 

Hoe behaal je een hoogwerker certificaat?

Je hoogwerker certificaat behalen doe je met een hoogwerker cursus. Deze cursus kun je volgen bij ARBO centrum. Onder leiding van een ervaren docent leer je alle theorie die je moet weten. Maar je oefent ook direct in de praktijk. De cursus wordt afgesloten met een officieel examen. Slaag je voor het examen, dan behaal je jouw hoogwerker certificaat.

 

Je hoogwerker certificaat is vijf jaar geldig. Aan het einde van die vijf jaar volg je een herhalingscursus en doe je opnieuw examen.

 

Dus: wanneer heb je een hoogwerker certificaat nodig? Voordat je voor het eerst op een hoogwerker stapt. Je moet altijd werken met een geldig certificaat. Moet jij binnenkort op een hoogwerker aan de slag? Haal dan eerst je certificaat.

Gerelateerde cursussen