VCA in de industriële reiniging

Wie enige kennis heeft van VCA zal het niet verbazen dat VCA in de industriële reiniging een belangrijk instrument is. VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. In de industriële reiniging krijgt men vanzelfsprekend te maken met deze drie belangrijke pijlers: veiligheid, gezondheid en milieu.

 

Het is van groot belang dat zowel bedrijven in deze sector als individuele medewerkers gedegen kennis hebben van de risico’s die het werk met zich meebrengt. Alle betrokkenen zijn hierbij gebaat. Direct betrokkenen, zoals de bedrijven, medewerkers en de opdrachtgevers, maar ook indirect betrokkenen. Want VCA draait om zoveel mogelijk veiligheid. Dus ook voor mensen die zijdelings betrokken of zelfs onvrijwillig betrokken zijn. Denk aan omstanders, voorbijgangers of medewerkers die niets met de reinigingswerkzaamheden te maken hebben.

VCA in de industriële reiniging in de praktijk

In de praktijk geldt voor VCA in de industriële reiniging hetzelfde als voor VCA in alle overige sectoren: het is een veiligheidsinstrument dat zich vooral richt op kennis en bewustwording. Inhoudelijk weten bedrijven in de industriële reiniging zelf natuurlijk maar al te goed hoe werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Welke reinigingsmiddelen er bijvoorbeeld moeten worden gebruikt, en wat de beste methodes zijn. Maar welke impact hebben deze werkzaamheden, middelen en methodes? Welke risico’s vormen zij op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu?

 

VCA in de industriële reiniging gaat voornamelijk in op die laatste vraag. Het heeft niet als doel om bedrijven en medewerkers voor te schrijven hoe zij hun werk moeten doen. Het doel is om bedrijven en medewerkers de noodzakelijke kennis mee te geven om tijdens het uitvoeren van deze werkzaamheden de veiligheid in de ruime zin van het woord te waarborgen.

 

VCA kwam tot stand in de petrochemie en had als doel om het aantal bedrijfsongevallen te verminderen. Precies met dat streven is VCA ook ingevoerd in andere sectoren. Bij bedrijven die voldoen aan bepaalde veiligheidseisen en die werken met goed opgeleid personeel op het gebied van veiligheid en risico’s vinden minder ongelukken plaats.

VCA wordt als verplicht gezien

VCA wordt in de industriële reiniging als verplicht gezien. Dit betekent dat bedrijven zonder VCA* (onderaannemers) of VCA** (hoofdaannemers) certificering weinig kansen maken om goede opdrachten binnen te halen. Medewerkers zonder geldige basis VCA (voor uitvoerend personeel) of VCA VOL (voor leidinggevenden) zullen niet snel een goede baan kunnen vinden in deze sector.

Maandelijks je
kennis updaten?

VCA certificaat halen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »

Ben je met 5 personen of meer? Dan is een incompany opleiding misschien iets voor jou.

Dat kan dan bij jullie op locatie, de instructeur komt dan op locatie de cursus afnemen. Wil je meer informatie of een gepaste offerte opvragen? Vul de velden hieronder in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.