Risico inventarisatie & evaluatie (RI&E)

Voor alle bedrijven met personeel in dienst, is het opstellen van een RI&E verplicht. Deze verplichting is omschreven in de Arbowet. RI&E staat voor “risico inventarisatie & evaluatie”. Het vormt de basis van een veilig bedrijf waarin verantwoord kan worden gewerkt met het oog op risico’s en veiligheid. De RI&E is een omvangrijk document waarin alle risico’s die inherent zijn aan de aard en werkzaamheden van het bedrijf in kaart worden gebracht. 

Informatie aanvragen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat is een RI&E?

Samen naar maximale veiligheid door advies op maat van ARBO centrum

Een RI&E is aldus een allesomvattend document op het gebied van bedrijfsrisico’s en bijbehorende preventie. Bij het samenstellen van een RI&E is het van cruciaal belang om zo grondig mogelijk te werk te gaan. Alle facetten van de organisatie en diens werkzaamheden dienen systematisch te worden nagelopen. Elk geconstateerd risico dient te worden vastgelegd, omschreven en te worden geëvalueerd. Het doel moet zijn om het risico volledig in kaart te brengen. Dit houdt in: een gedetailleerde omschrijving van het risico, waarom dit risico er is, hoe het kan ontstaan en welke maatregelen worden getroffen om dit risico te beperken en eventuele hieruit voortvloeiende gevolgen adequaat aan te pakken.

 

Een risico inventarisatie & evaluatie is niet alleen een omvangrijk document, maar ook een “levend” document, dat aanpasbaar blijft. Het is altijd mogelijk dat er in de loop der tijd nieuwe risico’s ontstaan of bestaande risico’s veranderen. 

Doe de gratis arbeidsmiddelen check

Een arbeidsmiddelen check is een belangrijk onderdeel van een RI&E.

Met onze gratis tool doe je zelf een arbeidsmiddelen check. Zo kan je een klein onderdeel van een RI&E al zelf doen!

 

Vraag hem nu aan!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Waarom een RI&E?

Het antwoord op de vraag waarom jouw bedrijf of het bedrijf waar jij werkt een RI&E nodig heeft, is heel makkelijk. Om een veilige werk omgeving voor jezelf en de andere werknemers te creëren. Dit is waar de hele RI&E om draait. Maar hoe verhoog je de veiligheid van jouw werknemers? Wanneer er gevaarlijke machines op de werkvloer aanwezig zijn verhoogd dit de kans op een bedrijfsongeval. Maar hoe help je dit voorkomen? Dat is wat er allemaal wordt vastgelegd in een RI&E.

 

Meer lezen over waarom ieder bedrijf een RI&E nodig heeft? Je leest het hier.

Waarom een RI&E

Is een RI&E verplicht?​

Er is nog wel eens wat onduidelijkheid of een RI&E verplicht is. Het antwoord is ook niet direct duidelijk, maar luidt naar onze mening toch: Ja. Bedrijven met werknemers zijn namelijk verplicht om te voldoen aan de eisen van de Arbowet. Deze wet verplicht werkgevers om goed arbobeleid te voeren: om ervoor te zorgen dat maximale inspanningen worden verricht om te zorgen voor een gezonde, verantwoorde en veilige werkomgeving voor werknemers. Hoe dit dient te gebeuren, is niet altijd exact gespecificeerd. Desondanks zijn er normen en standaarden die algemeen worden gehanteerd om dit te toetsen. Een hiervan is de RI&E. 

Waarom een RI&E bij ARBO centrum?

Hoe werkt het?

Het is belangrijk om het document up to date te houden om een zo veilig mogelijk bedrijf en werkomgeving te kunnen garanderen.

Het maken van een goede RI&E geschiedt aan de hand van een aantal vaste stappen, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor het plan van aanpak. De eerste stap is het uitvoeren van de inventarisatie. Dit resulteert in een lijst met daarop alle risico’s binnen de organisatie. Vervolgens vindt een evaluatie van alle risico’s plaats. 

 

Hoe groot is een risico en wat zijn de mogelijke gevolgen? De lijst met risico’s wordt vervolgens gerangschikt op basis van belangrijkheid/prioriteit. De derde stap is een cruciale: het plan van aanpak. In het plan van aanpak wordt per risico beschreven welke maatregelen worden getroffen om het risico te beperken en wie hiervoor verantwoordelijk is. Wanneer het plan van aanpak is afgerond, zal het worden getoetst door een arbodeskundige. Daarover dadelijk meer.

RI&E laten maken

Kan ik zelf een RI&E maken?​

Het staat bedrijven vrij om zelf een RI&E te maken. Sterker nog: vanuit het oogpunt van kennis, betrokkenheid en veiligheid is het zeer verstandig om als bedrijf/werkgever zelf een Risico inventarisatie & evaluatie en een plan van aanpak te maken. Een RI&E maken kan aan de hand van de eerste beschreven stappen. Er kan echter ook gebruik worden gemaakt van een RI&E instrument. Een RI&E instrument kan worden verstrekt door brancheorganisaties. Een dergelijk RI&E instrument is reeds goedgekeurd door een arbospecialist aan de hand van de eisen van de Arbowet. Het instrument kan worden gebruikt als leidraad voor het maken van de eigen RI&E. Het is een template waarmee eenvoudig gewerkt kan worden.

 

Wanneer de organisatie maximaal 25 werknemers kent en gebruik maakt van een RI&E instrument, hoeft deze zelfgemaakt Risico inventarisatie & evaluatie niet getoetst te worden. Is er sprake van een grotere organisatie en/of wordt er geen gebruik gemaakt van een RI&E instrument, dan zal een onafhankelijke arbodeskundige de RI&E en het bijbehorende plan van aanpak moeten toetsen.

RI&E opstellen in samenwerking met ARBO centrum​

Ondanks de beschikbare hulpmiddelen is een RI&E opstellen voor organisaties vaak niet eenvoudig. Zeker wanneer hier nog geen ervaring mee is, is hulp wellicht welkom. Het is mogelijk om een RI&E op te stellen in samenwerking met ARBO centrum. ARBO centrum beschikt over alle benodigde kennis en ervaring om voor elke organisatie de risico’s in kaart te brengen en te ondersteunen bij het opstellen van een plan van aanpak. Bovendien hebben wij arbo-specialisten in dienst die erop toezien dat de RI&E aan alle vereisten voldoet en een eventuele toets aan de Arbowet doorstaat.

Maak voor het inschakelen van hulp een afspraak met ARBO centrum. Neem contact met ons op via de website, mail of telefoon en wij vertellen hoe wij ook jouw organisatie kunnen ondersteunen met het garanderen van een zo veilig mogelijke werkomgeving. Ook wanneer er reeds een RI&E is opgesteld en je deze wilt laten toetsen, kan je vrijblijvend contact met ons opnemen.

Altijd een vestiging in de buurt

Met vestigingen door het hele land is ARBO centrum altijd goed bereikbaar!

Alkmaar
AlkmaarMeer informatie
Lees verder
Otterkoog 93 d
1822BX Alkmaar
Amsterdam
AmsterdamMeer informatie
Lees verder
Nieuwe Hemweg 24
1013 CX Amsterdam
Apeldoorn
ApeldoornMeer informatie
Lees verder
Stadhouders Molenweg 70A
7317 AW Apeldoorn
Breda
BredaMeer informatie
Lees verder
Koperstraat 4
4823 AG Breda
Capelle (Rotterdam)
Capelle (Rotterdam)Meer informatie
Lees verder
Essebaan 40
2908 LK Capelle a/d IJssel
Gorinchem
GorinchemMeer informatie
Lees verder
Papland 13-K
4206 CK Gorinchem
Groningen
GroningenMeer informatie
Lees verder
Sportlaan 2
9791 LX Ten Boer
Hengelo
HengeloMeer informatie
Lees verder
Aquamarijnstraat 143
7554 NP Hengelo
Lelystad
LelystadMeer informatie
Lees verder
Koperstraat 3A
8211 AK Lelystad
Maastricht
MaastrichtMeer informatie
Lees verder
Malbergsingel 62
6218 AV Maastricht
Nijkerk
NijkerkMeer informatie
Lees verder
Stationsweg 22
3862 CG Nijkerk
Nijmegen (VCA)
Nijmegen (VCA)Meer informatie
Lees verder
Kamerlingh Onnesstraat 6b
6603 AZ Wijchen
Venlo
VenloMeer informatie
Lees verder
Columbusweg 49
5928LA Venlo
Venray
VenrayMeer informatie
Lees verder
Macroweg 22
5804 CL Venray
Waddinxveen
WaddinxveenMeer informatie
Lees verder
Nijverheidsweg 2
2742 RG Waddinxveen
Wolvega
WolvegaMeer informatie
Lees verder
Frisaxstraat 3
8471 ZW Wolvega
Zoetermeer
ZoetermeerMeer informatie
Lees verder
Aluminiumstraat 47
2718 RB Zoetermeer
Zwolle
ZwolleMeer informatie
Lees verder
Baileystraat 2-D
8013 RV Zwolle
Previous
Next

ARBO in cijfers

8.8

Klanttevredenheid
10091
beoordelingen
icon-book-48
Groot cursus aanbod
2400
ingeplande cursussen
icon-netherlands
Landelijke dekking
21
vestigingen in heel Nederland
icon-group-48
Totaal aantal cursisten
141976
cursisten