Wat te doen tegen brandwonden? De manier waarop je een brandwond behandelt, is grotendeels afhankelijk van de ernst van de brandwond. Lees hier wat je moet doen in het geval van een eerstegraads, tweedegraads of derdegraads brandwond.

Wat te doen bij een derdegraads brandwond?

Ziet een brandwond er bleekwit uit of juist zwart? Maakt het slachtoffer een verwarde indruk en lijkt hij of zij nauwelijks last van pijn te hebben? Bel meteen 112 en laat de hulpdiensten komen. Dit betreft waarschijnlijk de zwaarste categorie brandwond: een derdegraads brandwond. Begin direct na het bellen met lauw water de wond af te koelen tot de hulpdiensten zijn gearriveerd en de behandeling kunnen overnemen. Verwijder nooit kleding, omdat dit de huid verder kan beschadigen.

Wat te doen tegen brandwonden van de eerste of tweede graad?

Bij een eerstegraads of tweedegraads brandwond moet je direct koelen. Dit doe je door er rustig lauw water over te laten stromen en dit minstens 10 minuten vol te houden. De wond ziet er rood uit en er kan blaarvorming optreden. Als het slachtoffer verward lijkt en ademhalingsmoeilijkheden heeft, belt je ook 112 en overleg je, of iemand anders, met de hulpdiensten.

Als de brandwonden helemaal zijn afgekoeld scherm je de wond af door middel van een verbandgaas. Een andere mogelijkheid is een kompres dat speciaal voor brandwonden is. Dit koelt de huid en is steriel. Dit soort kompressen blijft ook niet aan de wond plakken. Daarmee voorkom je dat de wond openscheurt als het kompres moet worden vervangen. Dit moet na hooguit 1 dag of sneller als de pleister, verband of kompres vies is geworden. Smeer niets op een brandwond die open is.

Wat te doen bij brandwonden die gesloten zijn en geheeld lijken? In deze situatie mag je vaseline erop smeren om de huid soepel te houden en uitdroging tegen te gaan. Blijf de brandwond bedekken om deze te beschermen tegen aanrakingen en infectiegevaar.

Leer brandwonden behandelen

Wilt je precies weten wat je in noodsituaties moet doen? Geef je dan op voor een EHBO cursus bij ARBO centrum. Veel mensen gingen je al voor en komen tevreden terug voor herhalingscursussen. Er is vast een cursus locatie bij jou in de buurt. Je leert niet alleen wat te doen tegen brandwonden, maar wordt opgeleid tot een allround EHBO’er of BHV’er.

Bericht delen:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Verder lezen?