Steeds vaker wordt er op de werkvloer gebruik gemaakt van video. Medewerkers raadplegen vaak de bekende videosite YouTube voor uitleg over programma’s, werkprocessen of werkzaamheden. Niet alleen de jongere doelgroep maakt gebruik van dergelijke platforms, ook de oudere doelgroep weet de weg goed te vinden naar de vele instructievideo’s. Wat betekenen dergelijke video’s voor de veiligheid op de werkvloer?

 

Een snelle zoektocht op online videoplatform YouTube wijst uit dat er vele instructievideo’s beschikbaar zijn voor veilig werken. Hierdoor is zelfstudie voor veilig werken een stuk makkelijker geworden. Medewerkers zijn zo beter voorbereid op de praktijk, maar ook op het maken van een examen voor een veiligheidscertificaat. Daarnaast is het kijken van video’s een goede herhaling, zodat de kennis up-to-date blijft.

 

Niet alleen voor de zelfstudie over veilig werken is video een belangrijk middel. Tijdens het geven van onze cursussen bij ARBO centrum maken wij ook veel gebruik van video’s. In deze video’s tonen wij instructies, voorbeelden hoe het wel moet en voorbeelden hoe het niet moet.

 

Ook wordt video veel ingezet voor veiligheidsinstructies bij bedrijven. Externe medewerkers die bijvoorbeeld voor een dag te gast zijn op een terrein voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden krijgen aan het begin de van de dag een veiligheidsinstructie te zien. In deze veiligheidsinstructies worden specifieke regels en maatregelen voor het bedrijf getoond, zodat ook gasten volledig op de hoogte zijn van de bedrijfsspecifieke risico’s en maatregelen. Dit vergroot de veiligheid voor de gast, maar ook voor de eigen medewerkers van het bedrijf.

 

Een ander idee om de veiligheid op de werkvloer te vergroten is de eigen medewerkers te laten vloggen. In deze vlogs leggen de medewerkers uit hoe gevaarlijke werkzaamheden toch veilig uitgevoerd kunnen worden. Deze blogs worden opgenomen met een smartphone of tablet. Doordat de vlogs door medewerkers zelf worden gemaakt zijn collega’s sneller geneigd om van de ander te leren, op een interactieve manier.

 

Aan de slag gaan met video is echter wel een enorme stap. Het is daarom raadzaam iemand te zoeken die hier actief mee bezig wil en kan gaan en daarvoor de juiste ruimte krijgt. Investeren in veiligheid is een investering voor de lange termijn, maar zeker de moeite waard.

 

Het gebruik van video draagt dus zeker bij aan de veiligheid op de werkvloer, in verschillende aspecten. Wanneer juist ingezet zorgt het voor bewustzijn bij de medewerkers, ontwikkelen medewerkers meer kennis over veiligheid en durven ze de ander te wijzen op onveilige situaties.

Bericht delen:

Verder lezen?