Het lijkt een open deur: veiligheidsprocedures zijn er niet voor niets. Maar helaas is dit in de praktijk niet altijd vanzelfsprekend. Uit het gisteren openbaar gemaakte rapport van de Inspectie SZW blijkt dat onjuist gebruik van de hoogwerker en de technische staat van het apparaat de oorzaak zijn van het dodelijke ongeval vorig jaar in Zaltbommel.

 

Trieste conclusie: twee doden en een zwaargewonde waren te voorkomen geweest als iedereen zich aan de veiligheidsprocedures had gehouden!

 

Wat ging er mis?

 

Wat ging er precies mis? De gehuurde hoogwerker was afgekeurd omdat er een hydraulisch onderdeel kapot was. Dit is al een belangrijk signaal: apparatuur die niet is goedgekeurd mag simpelweg niet gebruikt worden. Vervolgens bleek het veiligheidsmechanisme dat op de machine hoort in de gereedschapskist te liggen. Daarnaast blijkt uit het rapport dat de machinist de hoogwerker bediende vanuit de cabine. Dit is uitdrukkelijk verboden op het moment dat er mensen in de bak aanwezig zijn.

 

Veiligheidsprocedures

 

De harde conclusies van de inspectie motiveren mij des te meer in mijn missie om binnen organisaties veiligheid altijd en overal voorop te stellen. Want laten we eerlijk zijn: veiligheidsprocedures zijn er niet voor niets.

 

Wake-up call  

 

Laat dit een wake-up call zijn voor jouw organisatie en bespreek met je medewerkers tijdens een toolboxmeeting de veiligheidsprocedures en gebruiksregels van de aanwezige machines. Zorg dat alle apparatuur waar jouw mensen mee werken veilig is en geef hen de kennis om veilig met deze machines te werken. Zo zet je veiligheid voorop en voorkom je bedrijfsongevallen.

Bericht delen:

Verder lezen?