Ben je op zoek naar een reanimatie apparaat? Steeds meer mensen willen er eentje aanschaffen. Een reanimatie apparaat ofwel een AED redt levens. Hiermee ben je optimaal voorbereid op noodgevallen.

Reanimatie apparaat wordt steeds vaker aangeschaft

Steeds meer buurtgenoten steken de koppen bij elkaar om een AED (Automatische Externe Defibrillator) bij hen in de buurt te plaatsen. Er worden succesvol crowdfundings online opgezet om het geld bijeen te brengen. Door middel van flyers in de brievenbus van buurtbewoners te gooien doen ook veel mensen aan zo’n initiatief mee.

 

Momenteel hangen er zo’n ruim 25.000 AED’s in Nederland. Je vindt zo’n reanimatie apparaat in winkels en andere openbare gelegenheden. Steeds meer vind je ze ook terug in woonwijken. Nog niet in jouw wijk? De Hartstichting heeft berekend dat er nog ongeveer 18.000 AED’s in Nederland zouden moeten komen om ervoor te zorgen dat iedereen er snel eentje kan gebruiken wanneer het moet.

 

In Nederland wordt een reanimatie apparaat zo’n 8000 keer per jaar gebruikt. Meestal wordt de AED gebruikt door omstanders. Bij een hartstilstand pompt het hart geen bloed meer rond in het lichaam. In bloed zit zuurstof. Dit is als brandstof voor een auto; zonder brandstof staat de auto stil. Zonder zuurstof werken organen in het lichaam niet meer en sterven hersenen in rap tempo af. Daarom is het belangrijk om direct na het bellen van 112 te beginnen met reanimeren.

Reanimeren met een reanimatie apparaat

Reanimeren is erg vermoeiend. Met twee handen geplaatst op de borst van het slachtoffer moet je deze 5 cm indrukken, in een hoog tempo: 100 keer per minuut. Na 30 keer kun je ook mond op mond beademing toepassen, maar na hoogstens 10 seconden moet de borstcompressie weer uitgevoerd worden. Het duurt gemiddeld 10 minuten voor hulpdiensten er zijn en het kunnen overnemen. Een reanimatie apparaat is een stuk effectiever dan handmatige borstcompressie. De schok die het apparaat toedient, vergroot de kans om weer een hartslag te krijgen aanzienlijk. Met andere woorden: de overlevingskansen zijn met een reanimatie apparaat een stuk groter. Meer weten hoe je een AED bedient of reanimeert? Doe een cursus bij ARBO centrum.

Bericht delen:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Verder lezen?