Een pleister verwijderen zonder de wond eronder te beschadigen kan een hele toer zijn. Een pleister bestaat uit een plakgedeelte met midden daarop een gaasje wat precies over de wond komt. Uit de meeste wonden komt bloed en/ of wondvocht. Dit heeft soms als ongewenst gevolg dat het gaasje van de pleister op de wond die opdroogt blijft plakken.

Hoe moet je een pleister verwijderen?

Verwissel een pleister na hooguit één dag. Trek een pleister er nooit met één ruk af. Je kunt daarmee de wond weer openmaken. Bovendien doet een pleister verwijderen op deze manier pijn. Vooral bij kinderen zou een pleister verwijderen geen pijn moeten veroorzaken. Niemand wil een kind met een pleistertrauma opzadelen. Er bestaan kinderpleisters met leuke afbeeldingen die dat tegengaan.

 

Plakt de pleister vast op de wond, maak de pleister dan nat met schoon water. Je kunt ook het gewonde lichaamsdeel met pleister en al in schoon, lauw water met wat opgelost tafelzout weken. Een andere manier is het gebruik van olie. Baby olie of slaolie is er prima geschikt voor. De pleister zal dan moeiteloos loskomen zonder de korst mee te nemen of de wond te beschadigen. Zorg voordat je een nieuwe pleister gaat gebruiken dat de wond en de huid eromheen schoon en droog zijn.

 

Na het verwijderen van een pleister blijven er soms plakresten achter op de huid. Dit kun je voorzichtig eraf vegen met alcohol of wasbenzine. Zorg er dan wel voor dat je de wond niet raakt

Leer meer op een cursus

Je weet hoe je een pleister moet verwijderen. Maar hoe zit dat met andere EHBO-handelingen? Wil je in meerdere situaties adequaat kunnen optreden? Volg dan eens een EHBO cursus bij ARBO centrum. Met meer dan 1500 nieuwe cursisten die zich per maand aanmelden, bevind jij je in goed gezelschap. Er is altijd wel een cursus van ARBO centrum bij jou in de buurt; we hebben 11 cursus locaties verspreid over het hele land.

Bericht delen:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Liever direct telefonisch contact met een van onze veiligheidskundigen?

Verder lezen?