De pleister plakt aan de wond: heb je dat ook zo vaak meegemaakt? Je wilt een pleister eraf halen, maar de pleister blijft plakken. Je twijfelt en beslist dan om deze in één ruk eraf te halen om er vanaf te zijn. Onmiddellijk begint de wond te bloeden. Je hebt de korst die gevormd is van de wond afgetrokken. De wond is weer open. Het geneesproces moet nu opnieuw beginnen.

Hoe pak je dit wel aan?

Je kunt het beter op een andere manier aanpakken. Week de pleister die plakt aan de wond eerst met lauw, schoon water voorzien van een theelepel keukenzout. Dan trek je voorzichtig en langzaam de pleister eraf. De eventuele korst die zich op de wond onder de pleister heeft gevormd, blijft nu intact. Ook al zou deze van de wond afkomen, het veroorzaakt geen nieuwe open wond met een bloeding. Nadat je de wond schoon hebt gemaakt en gedroogd, kun je  eventueel een dun laagje antibacteriële crème gebruiken voordat je  weer een nieuwe pleister erop doet. Het geneesproces wordt op deze manier niet onderbroken.

Plakt de pleister aan haren vast? Volg dan de stappen die hierboven zijn beschreven. Dep daarbij de pleister en omgeving met de zoutoplossing, of eventueel babyolie of andere olie die je in de buurt hebt. Zorg er bij het voorzichtig lostrekken van de pleister voor dat je dit met de haargroeirichting mee doet. Het vermindert de kans op een onvrijwillige en pijnlijke ontharing.

Gebruik speciale pleisters

Voor schaafwonden en brandwonden kun je speciale pleisters gebruiken. Gebruik hiervoor of speciale pleisters, of breng een kompres aan. Op een kompres zit een vettige laag die voorkomt dat de pleister aan de wond gaat plakken.

Wilt je alles weten over hoe je wonden moet verzorgen? Maak dan kennis met onze cursussen EHBO en BHV. ARBO centrum verwelkomt je graag op een van de 11 cursuslocaties, verspreid over bijna heel het land.

Bericht delen:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Heb je een vraag?
Maandelijks blog
overzicht ontvangen?

Verder lezen?