Iedereen heeft wel eens een wondje met wat bloedverlies. Vaak stelt het niet veel voor, maar een pleister plakken is wel handig om het bloeden te stoppen. Maar hoe behandel je een wond eigenlijk voor je een pleister erop plakt?

 

Wonden zijn te onderscheiden in:

  • Schaafwonden
  • Snijwonden
  • Bijtwonden

Pleister plakken bij een schaafwond

Schaafwonden worden over het algemeen als zeer pijnlijk ervaren. Belangrijk is om deze goed schoon te maken omdat de huid open geschaafd is aan een hard oppervlak en er (vuil)resten in de wond kunnen zitten. Vuil veroorzaakt infecties. Laat geruime tijd lauw water zacht over de schaafwond lopen zodat al het vuil eruit gespoeld wordt. Niet behandelen met alcohol of jodium! Dit zal de wond alleen irriteren en het helingsproces verlengen. Wacht tot de wond helemaal droog is na het afspoelen. Dan kun je een pleister plakken die ruim over de schaafwond valt. Verwissel de pleister elke dag. Mocht het gaas van de pleister aan de wond vastplakken, week deze dan eerst los door de wond met pleister in schoon lauw water met tafelzout  te weken.

Snijwonden

Snijwonden kunnen diep uitvallen. Maak ook deze wond goed schoon onder stromend water. Is de wond erg diep en/of lang, dan moet deze misschien eerst gehecht worden door een arts.  Anders kun je volstaan met een pleister. Let op dat als het om een vinger gaat, je niet een pleister helemaal strak rondom plakt en daardoor de bloedtoevoer afklemt. Een zwaluwstaart pleister kan handig zijn bij een snijwond.

Bijtwonden

Bijtwonden zijn beruchte vuile wonden. Een gebit, vooral van katten, zit vol met bacteriën. Een infectie ligt op de loer. Vraag je huisarts of je een tetanus injectie moet komen halen. Deze is 10 jaar werkzaam. Spoelen met stromend water is hier zeker noodzakelijk. Zijn de randen van de wond rafelig of staat de wond open, dan zal een dokter ernaar moeten kijken. Een pleister plakken volstaat dan niet. Bij een schone bijtwond wel.

 

Wil je weten hoe je wonden behandelt en correct een pleister leert plakken? Meld je dan aan bij onze cursus BHV of EHBO. ARBO centrum heeft altijd een cursuslocatie bij jou in de buurt.

Bericht delen:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Liever direct telefonisch contact met een van onze veiligheidskundigen?

Verder lezen?