Hoe lang mag een bhv verlopen zijn

Wie het BHV certificaat behaalt, mag zichzelf officieel gecertificeerde BHV’er (bedrijfshulpverlener) noemen. Alleen: een BHV certificaat is niet voor altijd geldig. Omdat BHV zo’n belangrijk onderdeel is van veiligheid binnen elk bedrijf, wordt van BHV’ers verlangd dat zij periodiek opnieuw hun kennis testen en examen doen. Maar hoe lang mag een BHV verlopen zijn?

 

Vooropgesteld: kennis die je opdoet tijdens een BHV cursus verdwijnt natuurlijk niet zomaar. Ook wanneer je certificaat niet meer geldig is, beschik je natuurlijk nog steeds over waardevolle kennis en vaardigheden. Alleen mag jij je op dat moment niet langer BHV’er noemen. Elke organisatie die werknemers in dienst heeft, is verplicht om minimaal één werknemer op te leiden tot BHV’er. Is jouw certificaat verlopen, dan kan dat dus een probleem vormen. De werkgever voldoet mogelijk niet meer aan zijn/haar verplichtingen en jij raakt jouw status als gecertificeerde BHV’er kwijt.

Hoe lang mag BHV verlopen zijn?

Wanneer je BHV is verlopen, dien je een herhalingscursus te volgen. Je BHV is een jaar geldig. Door een herhalingscursus te volgen, verleng je de geldigheidsduur van je BHV certificering met opnieuw een jaar. Je kunt alleen een herhalingscursus volgen wanneer je BHV minder dan vier maanden verlopen is.

Dus hoe lang mag je BHV verlopen zijn? Maximaal drie maanden. Anders dien je weer helemaal opnieuw te beginnen. Dat betekent dat je weer een BHV basiscursus moet volgen. Dat is waarschijnlijk onnodig, omdat je immers geen beginner bent. Dat zou dus zonde zijn.

Laat je BHV niet verlopen en schrijf je tijdig in

Het spreekt natuurlijk voor zich dat het het beste is om je BHV helemaal niet te laten verlopen. Houd daarom goed in de gaten tot wanneer jouw certificaat geldig is en schrijf je tijdig in voor een BHV herhalingscursus bij ARBO centrum. Zo zorg je ervoor dat je altijd een gecertificeerde BHV’er blijft.

Bericht delen:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Verder lezen?