Hoe herken je een tekenbeet? We willen je graag een helder beeld geven. Het tijdig herkennen van een tekenbeet is namelijk van groot belang om ernstige klachten (o.a. ziekte van Lyme en het TBE-virus) te voorkomen. Een tekenbeet valt in de basis nauwelijks op omdat de teek een erg klein beestje is. En de beet doet op zichzelf geen pijn waardoor je niet merkt dat je gebeten bent.

 

Een tekenbeet is erg klein

Een teek is gemiddeld tussen de 1 en 3 millimeter en bruinzwart van kleur. Op het moment dat dit kleine beestje zich vastbijt in je huid, zie je een klein zwart puntje op de huid. Vanaf de beet zuigt de teek zich langzaam vol met bloed. Nu ziet de teek er uit als een grijs of bruinzwart bolletje. De grootte van de teek is dan ongeveer 1 centimeter (de grootte van een erwt). Op dit punt is de teek dan ook redelijk duidelijk waar te nemen.

 

Binnen enkele dagen laat de teek vanzelf weer los. Een tekenbeet kan in principe overal op het lichaam voorkomen. Wees echter vooral alert op warme, vochtige plekken. Dit betekent ook plekken die je misschien niet goed kunt zien, zoals de lies of de knieholte. Bij kinderen komen tekenbeten ook vaak ook op het hoofd, in de nek en achter de oren.

 

Na een dag of drie wordt de tekenbeet rood van kleur en ziet deze eruit als een normale insectenbeet. Dit rode vlekje wordt in de regel niet groter dan 1 of 2 centimeter. Is dit wel het geval? Dan doe je er goed aan om contact op te nemen met de huisarts.

 

Het is belangrijk om de teek binnen 24 uur te verwijderen, omdat er anders diverse ziekten kunnen ontstaan. Verwijder een teek altijd zo snel mogelijk.

 

Teek verwijderen?

Neem geen risico en verwijder de teek efficiënt met een speciale tekenpincet. Koop deze nu in de webshop van ARBO winkel.

Bericht delen:

Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Heb je een vraag?
Maandelijks blog
overzicht ontvangen?

Verder lezen?