Hoe een veilige werkplek bijdraagt aan de productiviteit van werknemers

Voor iedere medewerker is het prettig om te werken op een veilige en fijne werkplek. Daar dient een werkgever of opdrachtgever voor te zorgen. Een mooie bijkomstigheid is dat de productiviteit van werknemers toeneemt op een veilige werkplek. Hoe? Denk maar eens aan de onderstaande punten.

Veiligheid zorgt voor rust

Het is voor medewerkers een stuk prettiger werken wanneer zij weten dat zij verzekerd zijn van een veilige werkplek. Veiligheid zorgt voor rust. Een productieve werkdag vereist focus. En focus kun je niet hebben wanneer jij je zorgen moet maken om je veiligheid. Je bent dan continu bezig met checken of alles wel veilig is, terwijl je natuurlijk de volle focus zou moeten hebben op het doen van je werkzaamheden.

Minder negatieve afleiding

Veiligheid kent veel aspecten. Natuurlijk denkt iedereen meteen aan de praktische voordelen van veiligheid. En terecht. Die moeten in orde zijn. Maar veiligheid kent ook een mentaal aspect. Een veilige werkplek is er eentje die zo min mogelijk afleiding biedt. Veiligheid schuilt dus niet alleen in wat er allemaal wel is, maar ook in wat er allemaal niet is. In een omgeving zonder storende afleiding zal iedereen productiever zijn.

Een grote invloed op verzuim

Veiligheid is niet altijd direct in cijfers uit te drukken. Toch kan dit wel. Wie investeert in veilige werkplekken zal vrijwel altijd een daling zien van verzuim. Op een veilige werkplek voelen medewerkers zich in alle opzichten veilig. Ook op mentaal gebied. Bied hen een prettige plek om te werken en ook in dit opzicht zal de productiviteit optimaal zijn.

Een veilige werkplek draagt bij aan een gezonde werkhouding

Weer een ander aspect van veiligheid: het fysieke aspect. Een veilige werkplek is een werkplek die medewerkers in staat stelt om hun werkzaamheden op een goede en gezonde manier uit te voeren. Dus zonder onnodige lichamelijke belasting. In dit opzicht is het dan ook vooral van belang om de werkplek uit te rusten met de juiste spullen en voorzieningen. Zeker op de lange termijn draagt dit bij aan een duurzame inzetbaarheid en minder verzuim van medewerkers.

Meer werkgeluk betekent meer productiviteit

Een gelukkige werknemer zal altijd een meer productieve werknemer zijn dan eentje die niet gelukkig is met de werkplek. Natuurlijk hangt geluk op de werkplek niet alleen af van de veiligheid. Toch is dit absoluut een onderdeel dat je niet moet onderschatten. Om het werkgeluk van medewerkers te waarborgen, is het belangrijk dat alle aspecten kloppen.

Hoeveel aandacht wordt er besteed aan veiligheid op de werkplek?

Natuurlijk krijgt de veiligheid op de werkplek als het goed is de aandacht die het verdient. Denk daarbij aan regelmatige inspecties van arbeidsmiddelen en gereedschappen. Maar hoe zit het met de rest? Veiligheid gaat verder dan alleen zorgen voor de juiste spullen. Met betrouwbare apparatuur en gereedschappen, goede persoonlijke beschermingsmiddelen en uitrusting die het werk eenvoudiger en efficiënter maakt, zet je de belangrijke eerste stappen. Maar wat komt hierna?

 

Medewerkers hebben ongetwijfeld zelf ook een duidelijke visie op hoe hun veiligheid verder kan worden vergroot en hoe dit bij kan dragen aan hun werkgeluk en productiviteit. Ga gewoon eens met hen in gesprek. Inventariseer de ideeën en kijk of er nieuwe mogelijkheden uitkomen om in veiligheid te blijven investeren.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten

Optimaal benutten van opleidingsbudgetten Werkgevers stellen jaarlijks miljarden beschikbaar voor opleidingen en trainingen voor personeel. Dit budget wordt ingezet voor verschillende doeleinden, waaronder loopbaancoaching en

Lees verder »
Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?