Dit zijn de taken van een beheerder brandmeldinstallatie

Als beheerder brandmeldinstallatie heb je een belangrijke taak. Je bent, zoals de naam al doet vermoeden, degene die verantwoordelijk is voor de brandmeldinstallatie in het bedrijf. Maar wat houdt dit precies in? Je leest het hier.

brandmeldinstallatie

Ervoor zorgen dat de brandmeldinstallatie correct werkt

Je eerste en belangrijkste taak als beheerder van de brandmeldinstallatie is om ervoor te zorgen dat de installatie altijd correct werkt. Je voert controles uit, houdt meldingen in de gaten en neemt contact op met leveranciers of service specialisten bij problemen of storingen.

Primair aanspreekpunt voor collega’s en andere partijen

Als beheerder brandmeldinstallatie ben je het primaire aanspreekpunt voor alle betrokken partijen. Voor collega’s bijvoorbeeld, maar ook voor hulpdiensten. Intern komen mensen naar jou toe met vragen. Andersom ben jij degene die met collega’s communiceert. Ook beheer jij de brandmeldinstallatie in het geval van een daadwerkelijke brand.

 

Mocht er brand uitbreken, dan ben jij de belangrijkste persoon op het gebied van communicatie met hulpdiensten. Brandweer, politie en ambulance zullen met en via jou communiceren.

Plannen van keuringen en onderhoud

Omdat je verantwoordelijk bent voor een goede werking van de brandmeldinstallatie, ben je ook verantwoordelijk voor periodieke keuringen en het onderhoud van het systeem. Je houdt het onderhoud bij en maakt op tijd afspraken voor servicebeurten, vervangingen, controles/inspecties en keuringen. Dankzij jouw scherpe oog en goede planning kan het bedrijf rekenen op een brandmeldinstallatie die altijd werkt en optimale veiligheid garandeert.

Bijhouden van het logboek

Met een brandmeldinstallatie ben je ook verplicht om een logboek bij te houden. In het logboek wordt melding gemaakt van alle meldingen, storingen/fouten, loze meldingen en calamiteiten die zich hebben voorgedaan. Het logboek is een belangrijk naslagwerk en controle-instrument. Jij zorgt er als beheerder brandmeldinstallatie voor dat het logboek up to date en volledig is.

Word beheerder brandmeldinstallatie

Hou jij van verantwoordelijkheid en wil je een bijdrage leveren aan de veiligheid in het bedrijf? Word beheerder brandmeldinstallatie. Het is een belangrijke en dankbare nevenfunctie. Schrijf je in voor de cursus beheerder brandmeldinstallatie van ARBO centrum om je officiële certificering te behalen.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?