De risico’s van het aanslaan van lasten

Wanneer je lasten aanslaat, gaat het bijna altijd om zeer zware lasten. Zelfs kleine en relatief lichte lasten en objecten zijn al te zwaar om te tillen of op andere wijze te verplaatsen. Dit betekent dat er bij verkeerd gebruik schade kan worden aangebracht en letsel kan ontstaan. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Dat doe je door de risico’s goed te beheersen. In deze blog kun je lezen over de risico’s van het aanslaan van lasten én hoe je deze risico’s beheersbaar kunt maken.

De limiet niet kennen

Het veilig aanslaan van lasten vereist kennis. Onder andere kennis van waar de maximale belasting ligt. Heel veel onveilige situaties ontstaan doordat medewerkers de limiet niet kennen. Dat is een kwestie van kennis, maar ook gewoon van goed controleren, logisch nadenken en specificaties checken.

Zwenken, vallen, slingeren en stoten

Aanslaan van lasten betekent zorgvuldig werken. Wanneer je de last verplaatst is er risico op zwenken, vallen, slingeren en stoten. De last dient goed vastgemaakt te zijn. Maar dan nog: ondeskundig gebruik kan ervoor zorgen dat zelfs een goed bevestigde last onverwachte bewegingen gaat maken.

Letsel van aanwezigen

Zware lasten waarover men de controle verliest kunnen voor zeer veel schade zorgen. De last zelf kan beschadigd raken, maar deze kan ook omringende panden en spullen beschadigen. En wat te denken van letsel van aanwezigen? Slechte communicatie, een gebrek aan aandacht of ondeskundig aanslaan van lasten kan leiden tot zeer ernstig of zelfs levensgevaarlijk letsel.

Het omvallen van machines

Wanneer lasten verkeerd worden aangeslagen, wordt vaak gedacht aan gevaar die de lasten zelf kunnen veroorzaken. Maar wat te denken van de machines die worden gebruikt, zoals hijskranen? Een verkeerd aangeslagen last kan er in ernstige gevallen voor zorgen dat een machine omvalt. Dit zal enorme schade en helaas vaak ook ernstig letsel tot gevolg hebben.

Kortom: leer veilig lasten aanslaan

Het zal niemand verbazen dat het cruciaal is om goede kennis te hebben van veiligheid wanneer je lasten aanslaat. Sterker nog: je mag alleen werken met een geldig certificaat. Wil jij veilig kunnen werken, schrijf je dan in voor de cursus Veilig hijsen en aanslaan van lasten.

Vragen over deze blog? Mail gerust naar marketing@arbocentrum.nl!

Meer blogs?

Wil je maandelijks een blog overzicht ontvangen?