Wie mag de NEN 3140 keuring uitvoeren?

Volgens de NEN 3140 moeten alle elektrische installaties onder laagspanning en elektrische handgereedschappen regelmatig gekeurd worden. Deze keuring gebeurt volgens bepaalde eisen en mag alleen worden uitgevoerd door een gecertificeerde NEN 3140 keurmeester.

Mag dat iemand uit het bedrijf zijn?

In de wet staan de eisen waar een keurmeester volgens NEN 3140 aan moet voldoen. Dit mag ook iemand uit het eigen bedrijf zijn. Medewerkers kunnen worden opgeleid tot NEN 3140 keurmeester. Maar niet iedereen kan deze cursus volgen. Wil je worden opgeleid tot keurmeester? Dat kan, maar alleen als je in het bezit te zijn van het NEN 3140 VOP of NEN 3140 VP certificaat. Tijdens de cursus wordt er namelijk van uitgegaan dat je al beschikt over de basiskennis van NEN 3140.

Waarom mag alleen een gecertificeerd NEN 3140 keurmeester keuren?

Twee redenen: ben jij keurmeester en keur jij installaties en/of gereedschappen? Dan heb je zelf ook kennis van veilig werken. Tijdens de keuring inspecteert een keurmeester namelijk het apparaat, maar stelt ook vast of het veilig is. Als keurmeester moet je dus weten hoe het apparaat werkt.

Ook weet een keurmeester hoe hij/zij veiligheid tijdens het keuren waarborgt. De keurmeester weet precies aan welke eisen producten moeten voldoen en kent de NEN 3140 als zijn/haar broekzak.

Hoe word je NEN 3140 keurmeester?

Tijdens de cursus NEN 3140 keurmeester word je opgeleid om elektrische installaties en gereedschappen te keuren. Denk aan:

  • Kantoorapparatuur;
  • Verlengsnoeren & kabelhaspels;
  • Gevoelige elektrische apparaten;
  • Laboratoriumapparatuur;
  • Witgoed;
  • Apparatuur met verwarmingselementen.


Je hebt als keurmeester een grote verantwoordelijkheid en invloed op de veiligheid in het bedrijf. Ben je NEN 3140 keurmeester? Dan volg je elke drie jaar opnieuw een cursus om je kennis op te frissen (telkens weer met de duur van drie jaar).

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

NEN 3140 kosten

NEN 3140 kosten Om te mogen werken aan elektrische apparatuur en gereedschappen onder laagspanning dien je in het bezit te zijn van een geldig NEN

Lees verder »