Welke brandblusser voor welke brand gebruiken?

Stel er breekt brand uit, welke blusser pak je dan? De dichtstbijzijnde? Nee, elke brand heeft zijn eigen manier van blussen en dus een andere soort brandblusser nodigHiervoor zijn brandklassen gecreëerd om er achter te komen welke blusser er gebruikt moet wordenGebruik je namelijk de verkeerde blusser dan kan er extra schade, een elektrische schok of zelfs brand ontstaan. De brandklasse worden aangegeven in letters van het alfabet. A wordt gezien als het minst brandbare materiaal. Hoe verder je in het alfabet komt hoe brandbaarder het materiaal is. In dit artikel nemen wij jou mee in wat de huidige brandklasse zijn in Nederland en welke blusser daar het beste bij past. 

Brandklasse A: Vaste stoffen

Bij brandklasse A gaat het om vaste stoffen. Dit zijn stoffen die je het vaakst tegen komt. Denk aan meubels, kleding, hout en papier. Dit zijn stoffen die voorkomen binnen huizen en kantoren, vrijwel overal dus. De geschikte brandblusser voor vaste stoffen is een schuimblusser of waterblusser. 

Brandklasse B: Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen

Dit zijn materialen zoals benzine. Deze materialen worden gezien als relatief moeilijk brandbaar. Nu zou je vast wel denken, benzine niet goed brandbaar? Hoe gek dit ook klinkt, het is wel waar. Het brandbare aan benzine is de damp die er vanaf komt en niet de benzine zelf. Werk jij in een omgeving waar veel benzine aanwezig is, raden wij aan dat je de juiste blusser bij de hand hebt. De juiste brandblussers voor vloeibaar materiaal is een schuimblusserpoederblusser of CO2 blusser. 

Brandklasse C: Gassen

Brandklasse C bestaat uit een brand van allerlei soorten gassen. Dit zijn aardgassen of LPG (Liquefied Petroleum Gas). Bij gas branden is het erg belangrijk dat eerst de gaskraan dicht wordt gedraaid. Zo voorkom je dat er een gaswolk ontstaat. Deze zijn namelijk zeer explosief. Werk jij met gassen? Zorg dan dat je de juiste brandblusser binnen handbereik hebt. Voor het blussen van gassen, gebruik je een poederblusser. 

Brandklasse D: Brandbare metalen

Deze brandklasse is voor brandbare metalen. Denk hierbij aan metalen als aluminium of magnesiumDeze metalen zijn zeer brandbaar. Werk jij dus in een omgeving met deze metalen en is er kans op brand? Zorg er dan voor dat er een poederblusser voor metaalbranden aanwezig is.

Brandklasse F: Oliën en vetten

Voor oliën en vetten is er de brandklasse F. Het gaat hier om de hitte die ontstaat uit de oliën en vetten. Deze brandklasse wordt gezien als super brandbaar en is dus zeer gevaarlijk. De geschikte blusser voor dit soort branden gebruiken is dus mega belangrijk. De geschikte blussers zijn een schuimblusser vetbrand of een schuimblusser vorstvrij. Werk jij dus bijvoorbeeld in een keuken, dan is het verstandig om 1 van deze 2 brandblussers in bezit te hebben. 

Nu je weet welke blusser jij nodig hebt in jouw omgeving kan je veilig de brand bestrijden mocht deze ontstaan. Het veilig bestrijden van deze branden moet natuurlijk wel op een juiste en veilige manier gebeuren. Tijdens een BHV cursus leer je het beste hoe je een brandblusser moet bedienen in het geval van brand. Natuurlijk hopen wij wel dat je de blusser nooit in de praktijk zal hoeven te gebruiken! 
Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou