Moet ik eerst B-VCA halen voor ik VCA VOL kan halen?

Werken in een risicovolle sector of in een risicovol beroep, betekent in principe werken met VCA. Tientallen sectoren hanteren VCA en in de regel wordt het hebben van een VCA certificaat verplicht gesteld. Er zijn twee verschillende soorten VCA (plus een speciale VCA voor intercedenten, genaamd VIL VCU): VCA basis (of B-VCA) en VCA VOL. VCA basis is bedoeld voor uitvoerende medewerkers, terwijl VCA VOL er is voor operationeel leidinggevenden. Wat veel mensen zich afvragen die voor een (nieuwe) functie VCA VOL nodig hebben, is: moet ik eerst B-VCA halen voor ik VCA VOL kan halen? Dat hoeft niet. Wij leggen uit waarom.

Moet ik eerst B-VCA halen voor ik VCA VOL kan halen? Nee

Iemand die nog helemaal geen VCA diploma heeft, kan direct het VCA VOL certificaat behalen. VCA VOL staat een tree hoger dan B-VCA, dus is het logisch dat veel mensen denken dat je eerst VCA basis dient te behalen voordat je VCA VOL kunt halen. Toch kun je VCA VOL examen doen zonder B-VCA te hebben. Sterker nog: dat kan zonder enige vooropleiding of ervaring.

 

De reden dat je niet eerst B-VCA hoeft te halen voordat je VCA VOL kunt halen, is eenvoudig: alles wat je in B-VCA leert, leer je ook bij je VCA VOL. VCA VOL is namelijk een aanvulling op VCA basis.

 

Bij VCA basis leer je alles wat je moet weten om je werkzaamheden capabel uit te voeren met het oog op veiligheid, gezondheid en milieu. Je leert de risico’s herkennen en veilig te handelen. Dit alles leer je ook bij VCA VOL: de basis is gelijk. VCA VOL voegt hier echter specifieke kennis aan toe.

Wat leer je extra bij VCA VOL?

VCA VOL is er dus voor operationeel leidinggevenden. Ook als operationeel leidinggevende heb je alle kennis van B-VCA nodig. Je hebt echter nog extra kennis nodig, want je geeft immers leiding aan een team. Daarom is VCA VOL een uitgebreider examen dat ook ingaat op hoe jij als operationeel leidinggevende de veiligheid van je team in de gaten houdt en waarborgt.

 

Op het VCA VOL examen komen dus iets meer onderwerpen aan bod. Het examen is ook wat langer: in plaats van 40 meerkeuzevragen, krijg je er 70 te beantwoorden. In plaats van 60 minuten heb je hiervoor 75 minuten de tijd. De onderwerpen waar je tijdens het VCA VOL examen op wordt getoetst, zijn (Europese) wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties en handelingen, het treffen van maatregelen ter voorkoming van ongevallen, VCA certificering, bedrijfsnoodplan en het organiseren van bijeenkomsten om de medewerkers zo veilig mogelijk aan het werk te laten.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »