Is het keuren van een AED verplicht?

Is het keuren van een AED verplicht? Het antwoord daarop is kort: nee. Net zoals het hebben van een AED nog niet verplicht is, is ook het keuren van een AED is op dit moment nog niet verplicht. De verwachting is dat dit op termijn wel zal gebeuren. De laatste jaren bleken veel AED’s niet inzetbaar. Meestal vanwege een lege batterij of een uitgedroogde elektrode.

Hoewel niet verplicht, is het zeker aan te raden de AED ieder jaar te laten keuren door een gediplomeerd specialist.

Waarom zou ik een AED laten keuren?

Een AED bevat een ingebouwde zelftest. Maar deze is helaas niet altijd betrouwbaar. Laat je de AED jaarlijks keuren, dan ben je er zeker van dat de AED goed werkt op het moment dat het nodig is.

De specialist controleert de AED op meerdere aspecten, zoals:

  • het storingsgeheugen
  • de batterij
  • de waarde van de schok die het apparaat volgens de fabrikant moet geven.


Een goedgekeurde AED geeft zekerheid. Immers, als je de AED nodig hebt, moet je er wel op kunnen vertrouwen. Je moet er namelijk een leven mee kunnen redden.

Wat kan er misgaan als de AED niet wordt gekeurd?

Alle apparaten kunnen slijten, dus ook de AED. Zelfs als deze (bijna) nooit wordt gebruikt. Dat laatste is gelukkig vaak het geval. Maar er kan altijd wat misgaan.

Wordt de AED niet jaarlijks gekeurd, dan kan dit problemen opleveren, zoals:

  • een lege batterij
  • een niet werkende AED in een noodsituatie

Is het ook mogelijk een onderhoudscontract af te sluiten?

Het is mogelijk een onderhoudscontract af te sluiten. Met een onderhoudscontract zorg je ervoor dat de AED altijd klaar is om gebruikt te worden. Het bijkomende voordeel hiervan is dat je niet hoeft te onthouden wanneer de AED weer gekeurd moet worden: je specialist zorgt voor een periodieke keuring.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou