Ademhaling controleren

Wanneer iemand in elkaar zakt en zich niet meer beweegt, is het belangrijk om direct de belangrijkste handelingen uit te voeren. Het slachtoffer loopt misschien een (groot) risico. In een relatief onschuldig geval is hij/zij flauwgevallen, maar misschien is er sprake van een hartstilstand. Ademhaling controleren is dan een handeling die je als eerste uitvoert. Ademt een slachtoffer nog, dan weet je in elk geval dat van een hartstilstand geen sprake is. Is er geen sprake van ademhaling, dan controleer je of je een hartslag voelt. Is deze ook niet vast te stellen, dan begin je direct met reanimeren.

Waarom eerst ademhaling controleren?

De ademhaling controleren is een cruciale eerste handeling. Maar waarom? Dat is redelijk eenvoudig: indien er sprake is van een hartstilstand, kan er nooit ademhaling zijn. Reanimeren doe je alleen bij een hartstilstand. Wanneer een slachtoffer nog een hartslag heeft en je gaat reanimeren, kan dit zeer gevaarlijk zijn. Daarom moet je altijd eerst de ademhaling controleren. Ademt het slachtoffer, dan moet je niet reanimeren.

Hoe kun je ademhaling controleren?

Ademhaling controleren kun je doen door te luisteren en te voelen. Leg je oor bij de neus en mond van het slachtoffer. Kun je ademhaling horen? Zo niet, voel dan met je handpalm. Kun je dan ook geen ademhaling vaststellen, dan kun je eventueel een hulpmiddel gebruiken. Een licht papiertje voor de neus/mond of bijvoorbeeld het glas van een bril. Zo kun je misschien ademhaling waarnemen die je niet ziet of voelt, zeker in rumoerige omgevingen. Echter, bij twijfel: controleer direct of je een hartslag voelt. Is deze er ook niet, start dan direct met reanimeren.

Belangrijk dat je kalm blijft

Ademhaling controleren kan behoorlijk stressvol en misschien zelfs angstig zijn. Probeer niet in paniek te raken. Je hebt je zintuigen nodig en wellicht heeft het slachtoffer jouw hulp ook dringend nodig. Het is dus belangrijk dat je kalm blijft, juist in een mogelijk ernstige situatie. Iemands ademhaling controleren is erg moeilijk wanneer je zelf niet rustig bent.

 

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer je geen ervaring hebt. Daarom is het voor iedereen goed om een EHBO cursus te volgen. Reanimatie maakt onderdeel uit van deze cursus. Een ervaren instructeur leert je alles wat je moet weten en kunnen. Ook ademhaling controleren komt uiteraard aan bod. Schrijf je in voor een cursus bij jou in de buurt. Je behaalt daarmee je officiële EHBO certificaat.

Direct een BHV cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou