Wanneer is een ontruimingsplan verplicht?

Dit lijkt een relatief eenvoudige vraag. De vraag kent echter ook een relatief lastig antwoord. Dit is dan ook de reden dat er vaak onduidelijkheid heerst en mensen niet goed op de hoogte zijn. In deze blog leggen wij uit hoe dit precies werkt en wanneer een ontruimingsplan wel en niet verplicht is.

 

Vaak is regelgeving concreet. In het geval van een ontruimingsplan laat dit echter te wensen over. Zo is de verplichting van een ontruimingsplan gelinkt aan de verplichting om een brandmeldinstallatie zoals omschreven in lid 3 van artikel 6.20 van het Bouwbesluit 2012 te hebben. Dit is niet bepaald de eenvoudigste constructie.

Dus: wanneer is een ontruimingsplan verplicht?

Of een ontruimingsplan verplicht is, hangt af van de grootte van het pand. Niet alleen dat: er wordt ook gekeken naar de grootte van het pand in combinatie met het aantal verdiepingen. De regel is als volgt: bij een gebruiksoppervlakte van 500m2 of groter en meer dan 1 verdieping is een brandmeldinstallatie volgens het eerder genoemde artikel verplicht. Dit betekent automatisch dat in die gevallen ook een ontruimingsplan verplicht is.

 

Of dit de meest efficiënte en veilige manier van bepalen is, valt te betwisten. Want ook panden van meer dan 500m2 met slechts een enkele verdieping kunnen zeer onoverzichtelijk zijn, of er kunnen meerdere ruimtes en afdelingen zijn. Wanneer er ontruimd moet worden, kan elke seconde tellen.

Aan te raden om altijd te zorgen voor een ontruimingsplan

Het is aan te raden om altijd te zorgen voor een ontruimingsplan. Investeren in zo’n plan kan een hoop schade voorkomen. Voor hulp bij het maken van een ontruimingsplan kan een beroep worden gedaan op ARBO Centrum. Voor het aanschaffen van allerhande brandblusmiddelen, inclusief rookmelders kan men terecht in de webshop van ARBO winkel, of in onze fysieke winkel in Ede.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou