Een VCA cursus, wat is dat?

Wat ons betreft is dit de beste manier om je voor te bereiden op je VCA examen. Dat wordt ook onderschreven door de cijfers. De cursisten van ARBO centrum behalen een slagingspercentage van meer dan 95%. Je wilt natuurlijk direct slagen voor je VCA examen. Dat scheelt tijd en kosten. Maar hoe ziet zo’n VCA cursus er precies uit? Wij leggen het graag uit.

Een VCA cursus: dit is wat het inhoudt

Een VCA cursus is een cursus die ontwikkeld is om je voor te bereiden op het VCA examen. Let wel: het is geen “shortcut” naar het halen van je VCA certificaat. De cursus dient in de eerste plaats om je alle noodzakelijke kennis op het gebied van VCA bij te brengen.

 

Omdat de cursus wordt gegeven door een ervaren docent, is het zo’n goede manier om te leren voor het VCA examen. Je bent er namelijk altijd van verzekerd dat de behandelde stof actueel is, dat je deze uitgelegd krijgt van iemand met ervaring en verstand van zaken en dat alles wat op het examen terug kan komen ook daadwerkelijk behandeld wordt.

 

Een VCA cursus duurt een dag, althans: bij ARBO centrum. Direct na het volgen van de cursus doe je examen. Dit vergroot je kansen om te slagen nog verder: alle kennis zit immers nog vers in je geheugen.

Drie soorten cursussen

Er zijn drie soorten VCA cursussen die je kunt volgen. Welke cursus voor jou geschikt is, is afhankelijk van je functie, maar wellicht ook voor je doorgroeiplannen. Uitvoerende medewerkers dienen in het bezit te zijn van het VCA basiscertificaat. Hiervoor kunnen zij een VCA basiscursus volgen. Ben je operationeel leidinggevende? Dan dien je het VCA VOL certificaat te behalen en kun je dus een VCA VOL cursus volgen. Tenslotte is er nog een VIL VCU cursus: dit is een cursus speciaal voor intercedenten.

Wat kun je verwachten op een VCA cursus?

Een VCA cursus behandelt altijd de materie die je moet kennen om je VCA certificaat te behalen. Daarbij wijkt een VCA VOL cursus wat af van een VCA basiscursus. Omdat je als leidinggevende niet alleen verantwoordelijk bent voor jezelf, maar ook voor je team, dien je met wat meer (risico)factoren rekening te houden en moet je net wat meer dingen weten. Vandaar dat die cursus iets uitgebreider is.

 

Onderwerpen die tijdens de cursussen aan bod komen, zijn: regelgeving en veiligheidsregels, veilig werken, overleg en inspecties, preventie, werkplek, persoonlijke beschermingsmiddelen, arbeidsmiddelen, specifieke werkzaamheden en omstandigheden, gevaarlijke stoffen, elektriciteit, brand en explosie, ongevallen en noodsituaties. Je kunt je inschrijven voor een VCA cursus bij een van de tientallen cursuslocaties van ARBO centrum door heel het land. Bij zeer veel animo vanuit dezelfde organisatie, kan er ook een speciale groepscursus of in company cursus worden verzorgd.

Cursus inplannen?

Relevante artikelen voor jou

VCA verbodsborden

VCA verbodsborden VCA staat voor “Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers”. VCA verbodsborden worden gebruikt in situaties en bij bedrijven waar de VCA regels gelden

Lees verder »